Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Ahad, 16 Januari 2011

SETIAP KEJADIAN ADA HIKMAHNYA

Salam.. kali ni takde cerita lawak eh! bukan takde tapi berhenti sekejab nanti aku continue balik sebab kali ni aku nak letak entry pasal sajak plak? hehe harap korang terima sajak aku yang tak seberapa ni.. hehehhe (ada lagi org buat entry pasal blog aku!! wah! semalam ada hari ni pun ada! terima kasih! aku menghargainya! kali ni dalam entry PARA-PARA ha! korang semua jangan lupa singgah blog dia! banyak sajak yang menarik disitu!)



Sebelah tangan ada lima jari
yang pendek panjang, gemok kurus
semuanya ada fungsi dan tugasnya
mengapa kita mesti berdengki
tidak ambil pengajaran dari jari jemari.

Kekadang setandan kelapa pun
mungkin ada sebiji dua yang terkopek
begitulah juga lumrah hidup manusia
bukan semuanya yang sempurna
tetapi pasti ada sesuatu kelebihannya.

Baca hikayat raja-raja dahulu kala
tugas si buta untuk menghembus api
tugas si pekak boleh kerja bakar mariam
tugas si kurap boleh kerja tampi padi
tugas si bisu boleh tolong halau ayam
tugas si kodong minta tumbuk padi
bagi sesaorang manusia ada tugasnya
tiada gaji sekadar makan percuma.


NICK IRFAN
=termenung sejenak di ampaian melihat telatah manusia yang 1001 macam..=



P/S=macam mana ok tak sajak aku ni? saja sekadar nak mencuba saja... lama aku tak menulis sajak,dulu 2008 rajin aku tulis tapi sebab karya aku mak aku terbuang sebab dia ingat itu buku lama? padahal dalam buku tu banyak sajak aku!! masa tu aku tulis dalam buku sekolah aku dulu beratus jugak sajak aku masa tu! ruginya... tapi sekarang ada laptop senang sikit dah tulis boleh save confrim tak hilang lagi.. hehe

13 ulasan:

dya adriza berkata...

thumbs up nick! buat saya terfikir tentang perasaan yang saya layan semenjak dua menjak ni..

huhu..sedih la

Fiqah Alias berkata...

huhu...btol3..stiap perkara mmg ada hikmah disebaliknya..jd..klo ad pape dugaan yg mndatang..kita kne fikir +ve & jgn putus asa..kan..?? huhu...

p/s : sdp sajak tu..hee~ kreatif awk yer..

Fello Ariza berkata...

huishh nick.. da lme x jenguk ko ni smkin hebat sajak..ehehe

Cik SHiNJU berkata...

Wah pandai tulis sajak upenyer..
Akak pun suka tapi x pandai..heheh :P

kiwi berkata...

irfan nice la..suke entry kali ni ^^

hans berkata...

ok juga
berbakat ek hang nick

Mengapa Aku Ketawa Menonton Filem Khurafat?

mie berkata...

menanti hikmah yang datang..
eheheee

mr.syazwan berkata...

ok la

mcm bintang realiti baru meningkat naik

hahaha

- zuriey - berkata...

ada bakat terpendam rupanya.. not bad ur sajak

Ann berkata...

wah2 boleh tahn gak ni...akak xreti nk tulis ayat2 puitis ni

Budak Maran berkata...

jalan2 bace en3..

http://budakmaran.blogspot.com/

Amirrah Zawani berkata...

wahhh bersajak pulak..
not bad :D

zaty luvlianncezzz berkata...

my prinsip tue

every single thing happens 4 a reason

LIKE :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster