Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Rabu, 5 Januari 2011

PEPATAH YANG PATAH "bahagian 1"

Salam... kali ni aku nak letak tentang peribahasa kan orang panggil? atau pun bidalan? aku pun tak pasti tapi kali ni peribahasa yang agak korang baca sendirilah... layan.. hehe


1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga
4. Biar lambat asalkan tak cepat
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi
6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula
7. Di telan mati mak, di luah mati bapak, di kulum mati plak tok wan
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock
9. Secupak takkan jadi 100 cupak
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkan kulit, manusia mati meninggal dunia
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
12. Harapkan pagar, selamat pagar tak makan padi mungkin dia nak makan nasi
13. Alang-alang mandi biar guna sabun
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang.... bisu
17. Hidup segan mati di tanam
18. Ikut hati berhati-hati, ikut rasa merasa
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama
20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis
21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau nak ngail di laut
22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa
23. Membujur lalu melintang pukang
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri lebih baik hari tak hujan
25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut


=AMARAN KERAS!! buat adik-adik berumur 18 tahun ke bawah korang jangan ambik peribahasa dia atas ni letak kat karangan korang plak! nanti tak pasal-pasal cikgu pensan kang? aku tak bertanggungjawab ok? tapi kalau cikgu korang suka? jangan lupa bagi tahu nama aku yang bagi.. haha (ini cuma gurauan semata)=


P/S=esok aku sambung lagi peribahasa yang seterusnya yang telah di rosakan.. hehe

17 ulasan:

Cik SHiNJU berkata...

Salam..


muahahahahaha...x tahan dowh..
Lawak peribahasa nih.. :D

qyqa berkata...

hahahaha..nasib baik aku dah habis SPM.. kalau tak naya aku terbubuh dalam karangan nanti..
semua pribahasa ni gila ah..

zaty luvlianncezzz berkata...

suke no 19 tue..hak3

Hanim Mahali berkata...

Biar putih tulang, jangan kuning gigi. semua peribahasa tu buat orang gelak aje... siapa yang reka tu?

kekelip berkata...

hahahaaa.. siot jekk~

::FAIZ FARISH:: berkata...

hahahaha gelak sakan aku

Oasis berkata...

sudah atuh ditimpa tangga, tercium pula tahi ayam

kiwi berkata...

la irfan..awk ke my name is nobody ni..sy bru prasan

one2paii berkata...

sok..gua nak ajau budak2 kek sekolah tadika..minta ilmu ini diberkatkan yer

sicomot-comel berkata...

hahahhaa..
inilah pemusnah peribahasa..
takpe3..
budak2 kicik xleyh guna tp yg dah besar boleyh guna di blog masing2 ye..
keh3

terima kasih daun keladi,lain kali buat lagi !=D

ANATI SOKI berkata...

wakakakak.. number3 tuh buat anat gelak guling2

Raji berkata berkata...

perosak peribahasa nih
hak2
weh tlis skali maksud2 dia yg baru ;P

hans berkata...

marah karam sign walia kalau baca nih
hahahaha

P/S : Pandang Kemana Tu? Rimaslah!

asliner berkata...

agak kreatif ye disitu..
walaupun sbnrnye salah!
peace~ ^_^

cemomoi berkata...

cekgu mana ajo ni?

Amirrah Zawani berkata...

hahahaah!!
mmg taleh blah..
buatnya tulis dalam karangan sekolah, kompem cikgu ngamuk.. :)

dya adriza berkata...

gila kelakar hahahaha~ rosak2.. marah cikgu bm nih :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster