Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Ahad, 31 Oktober 2010

LUKISAN AJAIB "siri 6"

Salam... kali ni aku nak letak entry bergambar lagi? hehe sebenarnya aku nak letak entry pasal lain? tapi belum dapat maklumat lagi tentang entry aku nak letak tu jadi aku letak entry gambar lukisan dulu la kot? layan je ok! hehe...














P/S=ha! terlupa plak lagi 1! kalau korang tak nampak sila klik bagi besar untuk tengok lukisan ni aku tak boleh letak lukisan ni besar sebab lambat nanti nak loading....

Jumaat, 29 Oktober 2010

KENAPA BAYI MENENDANG DALAM PERUT IBU!!

Salam... korang nak tahu tak kenapa bayi suka menendang dalam perut ibu mereka? aku pun terpikir jugak? tapi aku dah pun ada jawapan!! nak cerita pun aku tak reti korang tengok je la video bawah ni...


video


P/S=amacam dah terjawab persoalan selama ni kan? puas hati tak? hahahahha

Khamis, 28 Oktober 2010

LUKISAN AJAIB "siri 5"

Salam kali ni aku nak sambung balik pasal lukisan yang pelik-pelik yang aku berhenti dulu sebab aku siar pasal buah-buah? kali ni entry bergambar semula sila la tengok-tengok memang pelik-pelik belaka gambar-gambar di bawah ni eh! terlupa plak? kalau tak nampak sila klik utk besarkan aku terpaksa letak kecik sebab susah nak loading kalau letak gambar besar...















P/S=aneh bin pelik kan? haha ni baru sikit je nanti aku siar lagi gambar seterusnya....

Rabu, 27 Oktober 2010

AKU DI ALAM LAIN

salam... saja je nak try buat sajak? jangan ketawa! walaupun aku tak reti pasal sajak ni tapi boleh kan sekadar nak mencuba? hehe esok nanti aku siar entry lain plak? sebab pasal buah pun dah habis...


AKU DI ALAM LAIN


Aku terasa ada di alam lain

Yang semuanya berubah

Kenyataan tiba-tiba kini di tangan sasterawan

Jadi kabur kerana banyak kiasan

Keindahan pula pada seniman
Tiba-tiba jadi buruk menakutkan

Cinta yang ada pada manusia
Dipuja-puja jadi berhala

Kini yang cuma tinggal cahaya

Pada di dada ulamak saja

Tapi itupun ada juga disalin dan dicetak
Dijual ditukar-tukar di pasar

Tiba-Tiba datang sekumpulan pemuja tuhan
Mereka cuba bercerita tentang kebenaran
Aku pula menidakkan kenyataan mereka

Sambil buat tak pernah mendengar

Ketika aku hendak beralih pergi

Mereka memanggil namaku

Aku berhenti melangkah
Menyembunyi dan cuba memujuk-mujuk

Nafasku yang tiba-tiba termengah-mengah.
Terasa seakan berkurun mengembara.

Di Barat,Timur,Selatan dan Utara
Berlabuh pula di tujuh benua
Ada kala tenggelam di sembilan lautan
Tapi aku cuba bangun

Walau tak mampu aku cuba lagi!

Sampaikan kekadang merangkak!

Kekadang mengesot untuk bangun!

Bila tersungkur aku bangun kembali!

Akhirnya sampai juga ke destinasi

Lalu kutoleh ke kiri kanan

Mencari tanda tapi tidak pula aku berjumpa?

Kenapa agaknya? Kerana selama ini

Terasa macam dah jauh aku pergi?
Aku memandang semula ke belakang

Baru aku sedari tadinya hanyalah imaginasi

Dalam ilusi dan fantasiku sendiri

Secara realitinya selama ni

Aku tidak pernah kemana-mana

Kerana pada ketika itu di hadapanku

Hanya laptop dan henset saja..



=sajak ni aku buat sebab bila tadi tiba-tiba rasa di alam lain? last sekali rupanya aku tengah buat minda bawah sedar! melangkah ke alam lain sampaikan terlupa alam realiti? hehehe baru je belajar pasal Minda Bawar sedar ni baru pagi tadi je try! yang bestnye jadi plak! hehehehhehe=





P/S=jawapan buah pada entry lepas..

pic 1 =Buah Jambu Mawar

pic 2 =Buah Tin

pic 3=Buah Peach

pic 4=Buah Terap

pic 5=Buah Tunjuk Langit

Selasa, 26 Oktober 2010

BUAH APA NI "part 10"

Salam dah habis pun gambar buah aku siarkan ni? last part dah.. sedih-sedih! hmm..takpe nanti kalau ada masa aku siar lagi buah atau makanan yang susah nak jumpa ok! ha! buah dalam entry lepas takde sorang pun dapat meneka dengan betol memang agak susah sikit kali ni aku rasa korang boleh teka kot? hehe...


1.Buah_____
=ni buah favourite mak,ayah dan kakak aku masa dulu-dulu tapi aku tak pernah jumpa plak buah ni sebab aku tak lahir lagi masa dorang suka makan ni tapi info terbaru aku dapat tahu buah ni ada di tabung haji kat parking kereta buah....=


2.Buah_______
=buah ni kalau tak salah aku ada dalam quran ada disebut pasal buah ni buah....=


3.Buah______
=buah ni bukan epal! tapi buah ni ada dalam perisa kat gul-gula sugus! hehehe buah...=


4.Buah______
=buah ni nampak macam buah nangka atau cempedak tapi ni bukan buah itu tau! ni buah spesis lain buah ni namanya buah...=


5.Buah________
=Buah ni macam buah koko tapi ni lain sikit buah ni dia naik ke atas? pelik kan? ni buah...=



P/S=jawapan entry lepas....
pic 1= Buah Kumbar
pic 2= Buah Kulim
pic 3= Buah Jarak
pic 4= Buah Soboh
pic 5= Buah Kelawar

Isnin, 25 Oktober 2010

BUAH APA NI? "part 9"

Salam... ha! buah dalam entry lepas semua susah-susah kan? aku check tadi takde sorang pun dapat meneka dengan betol! hehe jangan kata korang aku pun baru tahu je kewujudan buah dalam entry lepas tu tahun ni je sebelum ni aku tak tahu? jadi sebab tu aku berkongsi dengan korang ha! cuba teka buah ni plak! hehe



1.Buah_______
=Buah ni sama dengan nama tempat aku tinggal kat penang ni? eh! bukan bayan lepas la mana ada buah nama bayan lepas sama dengan nama kampung aku ni sama dengan Buah...=


2.Buah..........
=buah ni plak sama dengan satu tempat di negeri kedah! aku pun pelik jugak tapi kawan aku yang kata la buah...=


3.Buah_______
=buah ni plak aku jumpa masa google tadi serempak plak dengan buah ni? rupanya ni buah...=


4.Buah_______
=buah ni plak hampir sama dengan negeri di semanjung malaysia? tapi tak sama cuma hampir-hampir saja buah...=


5.Buah______
=buah ni plak sama dengan sama 1 spesis binatang! haha pelik bin ajaib buah-buah aku siar kali ni yang ni buah...=



P/S=jawapan entry lepas....

Pic 1= Buah Cempaka
Pic 2= Buah Pala
Pic 3= Buah tampoi
Pic 4= Buah Putat
Pic 5= Buah Lakum

Ahad, 24 Oktober 2010

BUAH APA NI? "part 8"

Salam bertemu kembali! hehe sambung lagi entry pasal buah! tahniah buat Fello Ariza sebab teka semua betol! aku nak bagi cukup sampai part 10 ni lepas tu baru aku letak entry gambar pasal lain plak? ha! jom teka lagi buah apa plak kali ni?


1.Buah_______
=buah ni aku baru je tengok dalam tv semalam terus aku goggle images cari gambar buah..=


2.Buah______
=Buah ni selalunya orang buat minyat angin kot? haha sebab aku ada koleksi minyak angin buah...=


3.Buah_____
=buah ni plak kawan aku send dalam e-mail lagi tadi kawan aku memang selalu send buah yang pelik-pelik sikit? hehe buah...=


4.Buah_______
=ni plak buah yang agak pelik jugak? aku pun baru tahu bila tengah goggle cari buah di atas tadi ni buah....=


5.Buah_____
=ni plak buah spesis baru jugak la? agak aneh rupanya yang ni buah...=



P/S=jawapan buah dalam entry lepas....

pic 1= buah gajus
pic 2= buah longan
pic 3= buah jambu susu
pic 4=buah pokok nipah
pic 5= buah koko

Sabtu, 23 Oktober 2010

BUAH APA NI? "part 7"

Salam... pergh!! sekali 3 entry aku letak hari ni! haha sebab banyak sangat gambar dalam laptop aku eh? tahniah juma sebab teka semua betol! ha! ada orang tanya kenapa kadang-kadang dorang teka betol aku kata salah? aku pun tak tahu jadi aku jawab macam ni pada yang tanya sepanjang aku siar buah ni mungkin setiap negeri nama buah lain-lain jadi susah sikit la sebab aku hanya tahu ada 1 nama je? minta maaf yer.. ha! kali ni aku letak buah senang sebab semua buah aku siar aku dah tahu nama buah ni dah lama tapi yang aku tak tahu cuma rupa buah tu macam mana? jadi try goggle tadi dapat la macam ni..



1.Buah_____
=buah ni aku tahu nama cuma tak pernah tengok rupa je? hehe sebab aku selalu makan biji buah...=


2.Buah________
=buah ni selalunya di buat air sedap jugak minum sejuk-sejuk hehe buah...=


3.Buah___
=ni buah jambu bukan versi merah tapi versi putih punya? hehe buah apa ek? hehe sedap tau buah.....=


Buah______
=buah ni masa kecik aku pernah makan! tapi baru pertama kai tengok rupa dia sedap jugak biji dia arwah tok nek aku letak biji dia letak dalam air gula dan letak ais batu perghh!! buah...=


Buah_____
=ni mesti ramai yang tahu ni? hehe buah ni aku paling suka! tapi yang di proses la aku dulu tahu makan je produk yang di hasilkan dari buah ni tapi tak tahu macam manalah rupa jadi ni aku tunjuk kat semua ni buah...=



P/S=jawapan entry lepas.....
pic 1=buah berembang
pic 2=buah setoii
pic 3=buah cepu
pic 4=buah namnam
pic 5= buah kundang

BUAH APA NI? "part 6"

Salam... wah! entry lepas sekali 3 orang dapat meneka dengan betol! tahniah Fello Ariza,ann frendly dan kuman! kali ni aku nak letak lagi harap korang dapat teka dengan betol plak kali ni yer? hehe...


1.Buah______
=buah ni aku jumpa di kampung atuk sedara aku memang pelik! aku ingatkan buah terung rupanya buah...=


2.Buah______
=ni plak buah mak aku yang cerita sebab masa kecik mak aku suka makan buah ni? aku nak tahu jugak macam mana buah mak aku suka makan jadi goggle sekali jumpalah buah...=


3.Buah______
=yang ni plak buah atas ehsan kawan aku yang kasi dalam e-mail aku mula-mula ingatkan tomato tadi rupanya buah...=


Buah______
=Buah ni aku tahu pun bila aku baca entry di blog Mas ltapi upa plak nak copy url sekali? hehe di cerita pasal buah....=


Buah____
=ni buah apa aku pun tak tahu mula-mula sebab ingatkan langsat tapi isi kaler ungu? rupanya ni buah....=



P/S=jawapan buah entry lepas....
pic 1=buah rokam
pic 2=buah jentik
pic 3=buah keriang
pic 4=buah kedondong
pic 5=buah jering

Jumaat, 22 Oktober 2010

BUAH APA NI? "part 5"

Salam.. sambuang balik lagi pasal buah! hehe lama aku tak letak entry pasal lukisan ajaib dengan hebatnya photoshop? nanti aku sambung balik entry pasal tu lagipun gambar banyak lagi ni... hehe


1.Buah______
=buah ni aku jumpa masa aku pergi supermarket aku tenung pelik je buah ni tanya mak aku rupanya ni buah...=


2.Buah_______
=buah ni plak aku ingatkan buah langsat ke rambai ke? tapi tengok dalam biji kaler lain plak? rupanya ni buah.....=


3.Buah______
=ni plak buah yang aku sangka anggur kaler hitam tu rupanya sangkaa aku silap! ni sebenarnya rupa buah....=


4.Buah_____
=yang ni plak ada jiran tingkat bawah flat aku bagi semalam jadi terus aku goggle pasal buah ni aku mula-mula ingat buah mangga rupanya dia kata ni buah...=


5.Buah_____
=yang ni mesti korang tahu buah apa? aku buah ni aku pernah dengar je sebelum ni tapi tak pernah tengok jadi try goggle cari rupa buah ni jadi jumpalah ni buah...=


P/S=jawapan buah entry lepas
pic 1=Buah Delima
pic 2=Buah Kundur
pic 3=Buah Keranji
pic 4=Buah Pangi
pic 5=Buah Enau

BUAH APA NI? "part 4"

Salam.. ha! banyak jugak orang tanya mana aku dapat gambar buah ni ambik kat pak google ke? jawapannyer ada setengah aku ambik kat pak goggle sebab kadang-kadang aku dengar je pasal buah baru ni tapi gambar takde jadi cari kat pak goggle la? ha! ada jugak gambar kawan aku send kat henset aku jadi aku transfer dalam laptop aku? jadi macam itulah ceritanya... ha! cepat la teka semua! hehe



Buah_________
=ni bapak aku beli masa dia balik supermarket aku ingatkan bawang rupanya sejenis buah.....=


Buah_________
=ni plak aku selalu dengar je buah ni sebab mak aku suka minum air kota nama buah ni aku pun teruja jugak nak tahu macam manalah rupanya setelah di goggle jumpalah Buah.....=


Buah________
=ni plak kawan aku bagi dia suruh aku teka aku teka mangis? haha nampak sangat aku buta sejarah buah! jadi ni bukan manggis yang inilah buah....=


Buah____
=ha! yang ni plak mak sedara aku dari kuala lumpur yang bagi pelik buah ni mula-mula aku ingatkan durian belanda rupanya buah=


Buah______
=ha! yang ni mesti semua tahu selalunya buah ni di letak dalam ais kacang dulu aku pernah dengar je pasal buah ni tapi sebab sifat ingin tahu macam mana rupa buah ni memuncak jadi aku goggle la buah=




P/S=ni jawapan buah dalam entry lepas

pic=buah redan
pic=buah melinja
pic=buah kemunting
pic=buah kerdas
pic=buah markisa

Khamis, 21 Oktober 2010

BUAH APA NI? "part 3"

Salam... macam biasalah kali ni entry pasal buah lagi! hehe jom tengok buah-buahan yang baru plak dalam entry lepas macam biasa shin inesen jugak yang dapat teka semua dengan betol! terkejut jugak aku dia ni memang pakar buah la!! aku tabik sama ko shin!! ha! aku harap korang dapat teka plak buah yang seterusnya eh! shin tahu tak buah apa ni?


1.Buah_______
=buah ni aku tengok masa kawan aku tunjuk kat fb dia memang agak pelik jugak buah ni ia adalah buah....=


2.Buah____________
=buah ni plak aku tengok dalam rancangan apa entah dalam tv macam buah mangga je tapi bukan sebab ni buah....=


3.Buah_______
=buah ni plak kawan kakak aku bagi kat kakak aku? kakak aku plak bawak balik rumah tunjuk kat kitorang 1 family mula-mula ingatkan manggis rupanya buah....=


4.Buah______
=ni plak buah yang agak pelik aku jumpa kat google je ni nampak macam petai? tapi isi dia macam durian? pelik kan? inilah buah....=


5.Buah_______
=buah ni plak aku tengok dalam 1 rancangan masakan dia masak apa dia letakan buah ni nampak macam sedap je yang nilah buah...=



P/S=jawapan untuk entry yang sebelum ni.....
pic1=Buah asam gelugor
pic 2=Buah berangan
pic 3=Buah keluak pic
4=Buah kana

pic 5=Buah Binjai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster