Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Selasa, 19 Oktober 2010

BUAH APA NI? "part 1"

Salam kali ni aku nak cerita tentang buah yang pertama kali aku tahu tentang kewujudannya sepanjang aku hidup di dunia selama 20tahun! serius! takpe korang nak gelak sekalipun aku redha.. sob.. sob.. eh! tapi bukan la buah pisang? durian? manggis? tu buah senang dapat ni tapi ni buah yang jarang ada! ha! jadi aku nak tunjukan buah yang baru aku tahu selama aku hidup di muka bumi ni!! korang nak tahu buah apa? meh tengok ni...



1.Buah ______
=buah ni first time seumur hidup aku tengok buah ni kat blog kak ann friendly kalau tak silap aku aku ingatkan Epal rupanya!! stop di situ=


2.Buah______
=ni plak aku tengok pertama kali masa aku dengan kawan aku makan kat gerai Nasi Kandar Line Clear masa tu kawan aku beli aku terkejut jugak sebab ingatkan tengiling rupanya....=


3.BUAH_____
=niplak aku jumpa buah ni kat 1 blog aku terlupa nama blog tu dia cerita pasal buah ni aku ingatkan rambutan rupanya..=


4.Buah ____
=sah buah ni mesti korang tak tahu punya!! hahahaha sebab aku pun tak tahu dulu tapi sekarang dah tahu sebab masa mak aku mengandungkan aku mak aku mengidam buah ni sebab rasanya manis iaitu Buah...=


5.Buah ______
ni plak aku ingatkan buah anggur ni pun aku baru pertama kali tengok masa kawan aku bawa buah ni dari kampung sedekah kat aku buah ni bukan anggur ye tapi Buah....=



P/S=ha! korang perasan tak kenapa aku tak bagitahu setiap buah ni buah apa? haha sebab mesti ada yang gelak kat aku ni sebab aku ni buta sikit tentang sejarah buah-buah? tapi sekarang aku dah tahu semua buah di atas ni jadi aku nak tanya korang plak sapa boleh jawab semua buah di atas! ada hadiah kot? ops! ekekeke xde la... gurau je jom la teka-teka nanti aku letak buah-buah yang lain plak? ada banyak lagi ni...

34 ulasan:

annfrendly berkata...

hehehe..
adik pernah makan tak buah yg 1st tu..
kalau belum datang umah akak.. boleh makan :)

kulit buah no 2 tu memang macam tenggiling..

Ayuni berkata...

salam,hikhik, kelakar.....

sollehahn berkata...

err...yg first tu bukan epal ker?
buta buah jugak aku nih rupanya...

cemomoi berkata...

malampau tul ko kata buah salak tu tenggiling... jauh beno beza rupa apatah lagi rasanya... eeee

tapi buah no 4 tu aku tak pnah tengok

i'm shin... i'm inesen berkata...

meh shin nak jawab!!

pic 1 = Buah Bidara

hmm shin x penah makan kot buah ni.. apa rasanya pun shin x tau..

pic 2 = Buah Salak

ni biasa org buah jeruk kot.. leh cari kat penang kalo ngidam

pic 3 - Buah Pulasan

haaa buan ni favourite shin.. selain manggin... rasanya 300kali ganda lagi sedap bebanding buah rambutan

pic 4 = Buah Nona

shin rasa shin penah makan buah ni.. tp shin x berselera sbb rasanya x sedap.. dan pening pening kalo makan..

pic 5 = Buah Cermai

buah ni leh buat jeruk.. kalo makan gitu jer x sedap.. kalo sesapa kena chicken pox.. daun2 ni leh tumbuk.. pastu letak kat anggota badan yg kena chicken pox.. nnt x meningglkan kesan

::FAIZ FARISH:: berkata...

buah 2nd aku penah jumpa... n makan... tapi aku tak suka....

rossoneri berkata...

no 2 buah salak.yang lain tu, apa yang kamu punya jawapan tulah jawapanku..hhaha

asliner berkata...

sye pun x arif sngt..
tp tau lar gk dlm kelime2 buah yg nick tnjukkan tue...
ader buah pulasan+buah salak(tue yg benar2 tau..
(yg agak2)buah epal hijau+buah mcm bentuk anggur..keh3
buah yg mak nick mkn mse mngidam tue sye x tau lar..buah ape tue ek??

FyZa berkata...

buah no5 2 masam gila..tgk gmbr pun dah kecur liur memandangkan kemasamannya..huhu..sllu org wat jeruk la..;)

Mimie.Candy Cane berkata...

buah yang last tu buah cermai..dah lame tak jumpe buah tu.dulu masa kecik2 petik kat pokok terus makan je.lepas tu muke berkerut2 la sebab masam n kelat

etuza berkata...

hehe..
Nick yg kreatif..tergelak juga ni arh!..ialah cantik2 buah tu..nampak kehebatan kuasaNya yang mampu mencipta seindah semanis buah2an tu.
Hehe siapa yang nak teka tu cubalah..tahniah dri pcik. Saya akun ya..ada juga pacik tak tahu tu namanya haha...

m!da BucHuxX berkata...

sume mida taw. .
but yg first tue ta taw laa..
bende tue. .??kalau bukan epal.. ???

Tanpa Nama berkata...

1. buah bidara
byk kat melaka,kalau belah 2, nampak macm buah pich (sori kalau salah eja). sedap buah ni

2 Buah salak
rasa masam manis

3. Buah pulasan
rasa mcm rambutan, tapi isi kecik.

4. Buah nona atau sekaya
rasa manis dan lemak. byk biji

5. Buah Cermai
Masam. mkn kena cicah kicap dan gula. nak lagi sedap tumbuk buah tu dengan gula dan kicap.

saya akan kata ,kesemua buah tu sedap, sebab saya suka buah-buahan tempatan. kalau dapat buah durian belanda, lagi best. penawar penyakit kanser

shi3la berkata...

buah cermai tuhhh memang masam giler tapi kalo wat jeruk sedap gak tuhhh..kalo time peknen ngidam makam masam-masam eloklahh makan buah cermai nihh..

rasernyer tau kut buah2 nie semua.first buah bidara,buah nie memangjarang nak jumper..2nd buah salak,nie kat penang belambak org wat jeruk,pastu yang macam rambutan tuh pulasan,kat kg banyak nih,then buah nona,buah nih tak pernah lagik makan tap tau lah buahnyer,jiran depan umah ader tanam pokoknyer..and last buah cermai...

mr.syazwan berkata...

suke buah epal n pulasan!!!


=_=

NARDtheNERD berkata...

buah cermai tu cicah kicap ngan gula sedap nyaaaa.
:)

NICK IRFAN berkata...

ann=buah first tu first time tgk kat blog akak la... hehehe

NICK IRFAN berkata...

ayuni=hhehehehe

NICK IRFAN berkata...

solehan=bukan tu buah bidara..

NICK IRFAN berkata...

cemomoi=hehehe x thu la msa tu encik cemomoi....

NICK IRFAN berkata...

shin=hahaha semua ko teka btol! hehe mcm mne ko thu?

NICK IRFAN berkata...

faiz=oh... aku xske sgt....

NICK IRFAN berkata...

rossoneri=eh! mcm tu plak? hahahhaa

NICK IRFAN berkata...

asliner=tu buah nona...

NICK IRFAN berkata...

fyza=buah cermai! hehhee

NICK IRFAN berkata...

mimie=buah cermai mmg masam...

NICK IRFAN berkata...

etuza=byk buah2 yg kita x thu ada di dunia ni...

NICK IRFAN berkata...

mida=buah bidara hehe

NICK IRFAN berkata...

tanpa nama=wah! semua btol! sapa ni?

NICK IRFAN berkata...

shila=thnkz! byk jgk info akak kongsi kat sini... :)

NICK IRFAN berkata...

syawan=bkn epal la tu buah bidara...

NICK IRFAN berkata...

nard=eh! sedap ke? sy xpnh cuba plak?

deena farhana berkata...

owh..yg fes tu ke rupa buah bidara? aduhai..aku pun buta buah gak..hahah

NICK IRFAN berkata...

deena farhana=hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster