Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Sabtu, 17 Julai 2010

SAPA TAHU PENYAKIT NI?

Salam.. lama tak update blog ni sebab sekarang aku tak sihat aku kena penyakit dalam gambar ni seluruh badan!!! tapi bila di garu? jadi lagi besar!!! memang seksa! sapa tahu ni penyakit apa??? mak aku kata "Kelopak Garam" ayah aku kata plak "Kena Kencing Langsuir" kakak aku kata plak "Ruam" yang mana 1 yang betol ni???



P/S=macam mana nak ubati penyakit ni?? ada sapa tahu tak? nak letak apa ek? dan akhir sekali maaf tak dapat terjah blog korang semua takpe nanti aku dah sembuh aku terjah blog korang semua ok!!! thankz sudi singgah blog aku ni..

74 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

p la jumpa doktor.semoga cepat sembuh

Ad Rifza berkata...

Kena pi check doktor..Sejenis penyakit kulit kot...Kena berubat sebelum merebak ke tempat lain..

annfrendly berkata...

ya allah..
kesiannya adik..
terkejut akak.. adik baru jea sambut birthday...

adik dah jumpa doktor tak?
akak rasa adik kena gi jumpa doktor, makan ubat.. mungkin alergic kot adik..

akak doakan adik cepat sembuh dan kembali ceria seperti sediakala.

Hanisah Safian berkata...

ADUH! macam sakit!

moga cepat sembuh! :)

Rowena Zainuddin berkata...

dik...
gi klinik dik...
kalo kt sarawak nama benda tu jerumut...
dia mcm ruam laa...
bila kte demam panas,ruam tu kuar...

Asiah Jaffar berkata...

aku xtau la pnyakit ape ni, tp aku pnah kena pnyakit cmni, ble garu, smakin besar tanda merah tu, abis satu badan kna merah2 gatal tu.. sbbnya mungkin aku mkn sotong, sotong x segar..hehe..tp aku sorg je yg kena, org lain tak pun..alergic kot..

Asiah Jaffar berkata...

lupa nk gtau ni,aku letak air garam kat ruam2 merah tu, xjadi sgt.. lpas jumpa doktor, amik ubat baru sembuh..huhu..tanya pada yg pakar ye..

Cik Fasyareena berkata...

ya allah..cian nik..
besar2 gak la "ruam" tuh..
g la klinik..alergic ape2 ke..
take care dik..

Ren berkata...

salam...kesian ko sakit..aku pon tak tau sakit apa tu..mcm ruam kot?
semoga lekas sembuh.

Wani Nizam berkata...

smoga cepat sembuh. ;)
may Allah bless

Azizah Omar berkata...

x tau la pulak. hurm... t8 care ye.

Werdah berkata...

salam

kesiannya.. tentu tak selesa.. cuba googles klinik pakar annur, bangi.

no tpon : 0389256120

makcik dah ke sana.. alhamdulillah dengan izin Allah tak sampai seminggu dah kering ekzima makcik.. sblm ni dah 5 kali tukar ubat sapu ambil di hospital kerajaan.. mahal sikit tp berbaloi.. insyaAllah

Aira berkata...

Erk, If u don't mind me asking...how the rashes looks like? I can't clearly see the pic...

Is the skin rash notable like dark red, raised, itchy bumps? like in this pic...
http://www.pulsetoday.co.uk/pictures/466xAny/n/t/c/urticaria.jpg

if it's like in this pic...probably, you're having urticaria. better u seek for doc for further treatment.

syaril berkata...

baru-baru ni anak sedara saya pun ada kena jugak.kalau ikut doktor,ni mungkin alergic.ubat untuk allergic ni ada jual kat farmasdi atau hospital.

tapi kalau orang tua-tua cakap kena 'sembur dengan bote'.punca maybe kena hujan time maghrib.kalau berubat boleh && pakai ubat hosp/farmasi pun boleh.

benda tu gatal tak?kalau gatal,betol lah kot.uhu makin garu,makin banyak.macam bintat,kena gigit nyamuk pun ada tapi besar.

MyeAqma berkata...

gambar apa tu?
dia macam gegata ek wak? gatal2 ek?
awk kena taw time bila dia naik sbb sy p0n ada kena camtu.
tp sy akn naik camtu bila time sejuk je. so sy x bley sejuk. name dia hive - cold uticaria. dia sejenis allergy.
slalunye sy akn gi klinik amek ubt gtl je. ubt tu dia jenis yg selsema pon bley mkn gak ubt tu. paling kuat adalah ubt zyrtec. camtu la k0t spell dia. bese kalau mkn ubt tu nnti dia ilang la.
awk try je gi klinik pakar kulit k kalau nak cnfrm.
apa2 pon cube detect time bile dia akn naik.
tu je la yg sy taw buat mase ni. itupon kalau same la skt kite ni. hehe...

MyeAqma berkata...

ouh lagi 1 jgn garu. lupa nak pesan.. if gtl awk just gosok2 je. kalau x nnti mmg lagi teruk.
sy pnye kalau sy garu yg tahap sy ase cam nk pitam sbb bdn sy jd lemah. tp now dh takde camtu dh...
ok tu je info. :)
harap2 berguna utk awk..

tot tot kecik berkata...

salam..

aloo ciannye die..sapulah ubat..pastu klu gtl jgn garu..sbb irfn btau td klu garu makin bsr kn..?

p jpe doktor mntk ubat..lbh kuag cm kwn tot nah kne..pastu die sapu ubt krim pe ntah..lelama ilang la..

semoga cpt sembuh..

zulkbo berkata...

salam nick..
alahai kesiannya..
kena pergi klinik
cari pakar kulit..
bahaya la ..takut melarat..
uncle dulu ada macam dekat nak
sama gak ,kerana alahan memakan
daging lembu..

Zazachan berkata...

xbape nmpak la gambar tu...

Ann berkata...

ala ciannye

maaf nik, akak xtau tp better pi check...b4 makin teruk

FyZa berkata...

ala siannya kat adik akak nie..yg akak pernah dgr kelopak gram..kencing langsuir 2 x prnh la plak..apa pun jga kshtan dek baik2..jgn lupa sapu ubt..;)

Ice Juliette berkata...

la cmne leyh kne pnyakit ni??
da pegi klinik lom??
tka pon xtahu la abg..

intan izani berkata...

gambar tak jelas lah
tapi tak nampak mcm ruam

ape2pun, semoga bertemu penawarnya okk... ;)

NARDtheNERD berkata...

alaa cian nye adik~..
get well soon k..=))

beautiful_rose berkata...

boleh tergkan secare terperinci tntg penyakit ini?
adakah anda mengalami kegatalan?
adkah ianya berair?
mybe boleh sapu cream econazine

AishaDIYanything berkata...

salam Nick Irfan... kalau ruam kecik2 ajer... Petua tak ada la... cuma jgn garu jer.... nanti merebak lg besar.... apa kata beli CREOBIC CREAM kat farmasi.....

Zullism berkata...

elergic tu....pergi klinik kena inject lega larr..aku pnah jadi...

SFZ berkata...

hi kalau kena kencing langsuir dulu i selalu kena ibu i cakap kena sembur pontianak haha idk lah betul ke tak but letak kapur insyallah hilang :)

Shannice berkata...

kesiannya.. dah jumpa doktor belum??

kay berkata...

gatal eh?
mesti alergik ney
pergi klinik.
doktor cucuk.
tak pun sapu ngan air garam. =)

budak ciput berkata...

macam teruk je?
ape2 pon sabar k..

penyakit tu kn penghapus dosa2 kecik. :)

si para para berkata...

nick..senang cerita g klinik/spital je..ambik ubat...jgn jumpa tok moh udah..

Farah Farhana berkata...

wooo
bhye ini
tp pnh kne
tp garu x bsr
tp gatal2
*byk lak tp aku ni*

tp 2 kne sbb elejik je
:D

get well soon~!

Unknown berkata...

fatinzaol=thnk! :)

Unknown berkata...

ad rifza=btol3... elegric...

Unknown berkata...

ann=tu la kak slalu besday sy mmg akan ditimpa musibah... :(

Unknown berkata...

iktiraf=mmg sakit pun... sob2....

Unknown berkata...

rowena=jerumut??? oh...

Unknown berkata...

asiah=dh check doc dia kta elergic...

Unknown berkata...

asiah=byk tips awk kasi... :)

Unknown berkata...

CF=elergic kak.. seafood...

Unknown berkata...

janggel=thnkz! :)

Unknown berkata...

wani=amin... :)

Unknown berkata...

tema blog=thnkz! :)

Unknown berkata...

werdah=wah! thnkz! tp kt area penang ade x?

Unknown berkata...

ira=yup! lbih kurang la....

Unknown berkata...

syaril=yela bila garu lagi besar... oh.. penaykit tu ke? thnkz!

Unknown berkata...

myeaqma=thnkz byk ifo awk kasi ni... tp sy xleh kena panas.. sejuk ok...

Unknown berkata...

myeaqma=btol tu lagi garu lagi gatal... adoi..

Unknown berkata...

tot=oh... thnkz ye kak :)

Unknown berkata...

zulkbo=sy alah mkn seafood...

Unknown berkata...

gransazer=tapi kat google images gegata...

Unknown berkata...

ann=thnkz kak! :)

Unknown berkata...

fyza=ok thnkz kak! :)

Unknown berkata...

ice=ni elergic... sedihnyer..

Unknown berkata...

intan=thnkz! amin...

Unknown berkata...

narnderd=thnkz kak! :)

Unknown berkata...

beautiful=dia mcm bila di garu dia jd besar dan merah2 gatal dia xthu nk cakap la...

Unknown berkata...

aishah=oh.. thnkz yer... nnt nk try cari...

Unknown berkata...

zull=errr... inject!!! xnk la aku!!

Unknown berkata...

zara=kapur barus ker??? atau kapur sireh?

Unknown berkata...

shanice=dh jmpe dh..

Unknown berkata...

kay=cucuk!! xnk la....

Unknown berkata...

ipa faiza=btol tu... hehe

Unknown berkata...

para=btol3... haha

Unknown berkata...

farah=elergic doc kata... hmm.. :(

Unknown berkata...

hi nick..

mcm saket kurap je =P
or mebi alegik..
just wanna say,
get well sooner..
sorry baru view u punye blog even da lama jd follower..
kinda bz.. ^^,

AngahSayang2314 berkata...

nick kena kelingkata ke?? org kata di macam kena gigit semut la rupa dia tapi kan kalau nak hilang kan adik minta inject dari doc kalau tak elok gak gi minta penawar dari yg pakar mungkin adik ada langgar rumahnya kata org tua2

Unknown berkata...

cojelat=jgan kata kurap? sbb org kata kurap bahaya..

Unknown berkata...

angah=eh! langgar rumah sapa plak????

tiatyot berkata...

sedang menghidap penyakit yang sama, but the worst part is, dia tumbuh kat muka :'(..awak pakai ubat apa ya?

Unknown berkata...

tia=sy guna calamine lotion

Tanpa Nama berkata...

Sy pun kena jugak :) nie tgk dok gatal , dah elok ke pakai ape ? Pegi klinik , mcm2 klinik lgsung tak elok jugak , sama jea , gatal kat telinga smpai badan hbs smua gatal :) tahan jea lah

Tanpa Nama berkata...

tgh alami skunk ni, da jmpe doc, dia kata alergic, dah bgy alergic injection, da mkn ubt, tpy mkin naik pulak..ada org kata kena sembut langsuir..awak da ok blom?pkai uby ape ye ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster