Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Ahad, 25 Julai 2010

OTAK KITA MUNGKIN ROSAK SEBAB.....


Aku dapat e-mail dari kawan aku berkenaan kerosakan otak jadi jom kita tengok sama...


1. Tidak mengambil sarapan pagi
- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisipada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan - Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok - Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh menga kibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan - Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara - Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur - Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur - Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat - Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi - Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.


P/S=eh! aku terlupa nak copy yang ke-10 plak? adoiyai... jadi 9 pun ok la kot? hehehe yg 10 tu agak-agak korang apa? sekarang heboh pasal video ariel dan luna? tu pun boleh jadi penyebab kerosakan otak! jadi paham-paham la... hehehehehe

42 ulasan:

Hamzah Ian berkata...

gua selalu jugak berimaginasi nih.. nice info..

palinribena❤ berkata...

thanx for the info
so usefull
meyh jalan2 kat blog i
<3

hans berkata...

owh
patutlah mak aku asyik suruh sarapan pagi
dah faham dah

P/s : Review Film : The Sorcerer's Apprentice Cool Giler Beb!

amira berkata...

hoho.. ader aku baca,, kalau IQ lagi tinggi lagi banyak mimpi..tu kot yg ke sepuluh..

Post terbaru: Tidur pun jadi Masalah!

cik akma yazid berkata...

kalau makan otak2 pun, dikira sbgai x elok jugak ke??
HAHA..;p

sugar2 kapas strawberry berkata...

pentingny sarapan kn?huhu

da lama x beli susu ;(
buat sarapan

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ berkata...

kalau asyek pk macam mane nak jatuhkan maruah kan seseorang pon.otak leh rosak jugak kan kan..yelah..dah pk jahat...wayar2 dalam pale dah kale merah pastu rosak..wuuuuuu..bahaya nih

Fatin Aliyya berkata...

bekpes aku sll buat.selamat.=D.tp yg tidor pun kdg2 ak terlebih gak..terbabas nk wat cemana ..huhu

NARDtheNERD berkata...

akak selalu tido tutup muka.
heh.

Ann berkata...

thnks..good info..
br taw skng...ok akak cuba amalkan smua tu..

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

saye xbuat no 1 tu huhuhu!

reen_sofee berkata...

aduh hampir sume tuh diamalkan!
hahahah

senandung semalam berkata...

klau srpan dlm pkul 11 tue kire sarapan ke x?
hehehe

kasihkuamiera berkata...

waaa god info

ribena.illina berkata...

bende2 lucah boleh mengurangkan daya igtan la ni
heheehe~
gud gud!

Fyzal berkata...

bro bro.. kalau berimaginasi yg bukan bukan pun boleh rosak otak gak.. hehehe... cnthnya berimaginasi pasal video ariel dan luna.. betoi tk bro?

penaberkala berkata...

time skolah dulu, tak sarap pun
kat uni pun sama
skang tgh praktikal br sarap tiap2 hari
best gak

mai nk tolong tambah sebab ke-10
10- banyak menonton video lucah/ cerita pornographi (astaghfirullah al azim, dunia zmn skang.ish3)

NICK IRFAN berkata...

hamzah=aku pun sama gak..

NICK IRFAN berkata...

palin=thnkz! ha! kjab...

NICK IRFAN berkata...

hans=tu la ibu2 lebih peka mcm mak aku jgk la...

NICK IRFAN berkata...

amira=xthu la yela kot? sy lupa nk copy ke 10... yg akhir tu sy tmbah sndiri...

NICK IRFAN berkata...

cik akma=yela kot agaknyer? hehhee

NICK IRFAN berkata...

sugar kapas=yup! sarapan pagi mmg bagus... susu pun ok gak.. utk kalsium...

NICK IRFAN berkata...

cik aida=yg tu sy no komen.. hehe

NICK IRFAN berkata...

ftin=sama la kita... hehehe

NICK IRFAN berkata...

nardnerd=lain kali jgn buat ye... ehhe

NICK IRFAN berkata...

ann=btol3.... hehehe

NICK IRFAN berkata...

miss lolly=eh! kna buat kak baik utk otak... :)

NICK IRFAN berkata...

reen=ha! lain kali elakan... hehhee

NICK IRFAN berkata...

senadung semalam=eh! pklul 11 kira pagi la sblm pkul 12... hehehe

NICK IRFAN berkata...

kasihkuamiera=thnkz! hehehe

NICK IRFAN berkata...

ribena=btol3... hehe

NICK IRFAN berkata...

fyzal=btol tu... hehehe

NICK IRFAN berkata...

penaberkala=hahaha btol 2thnkz sbb ytambah...

annfrendly berkata...

haaa.. aiyooo.. akak kalau tido selalu tutup muka gan bantal busuk.. lepas ni tanak tutup muka lagik laa...

Ietams berkata...

tq for da infos

NICK IRFAN berkata...

ann=ha! lain kali jgn buat ye kak? hehe

NICK IRFAN berkata...

ietams=Thnkz! hehe

AngahSayang2314 berkata...

thanks ggod info angah dapat info dari adikku nie hehehe

NICK IRFAN berkata...

angah=hehehe thnkz! hehe

si para para berkata...

suka berimaginasi...hehe mencapai bintang...

NICK IRFAN berkata...

para=btol 2! hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster