Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Jumaat, 9 Julai 2010

FAKTA MENARIK TENTANG ISLAM "bahagian 1"

Salam.. Ha! kali ni aku letak entry fakta tentang islam dulu nanti aku sambung balik tentang tafsir mimpi bahagian 10 punya? hehe sementara tu layan ni dulu ok!!! Jom!


1. Nama “Muhammad” adalah nama yang paling popular di seluruh dunia, dan di USA pula nama paling popular ialah ‘Jack’


2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam

3. Kata-kata berikut ini diserap dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan ‘Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai arti bubuk

4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita ( secara perhitungan matematik ). Kata “lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24

5. Tidak ada apa-apa di dalam Ka’bah

6. Islam merupakan agama yang pertumbuhan paling cepat di dunia menurut banyak sumber, dianggarkan akan menjadi agama nombor 1 pada tahun 2030

7. Agama Hindu percaya bahawa di dalam Ka’Bah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama ‘Shiva Lingam‘

8. Nabi Muhammad SAW melaksanakan ibadah haji hanya sekali dalam hidupnya

9. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut Huffaz yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat.

10. Nama original dari kota suci Madinah adalah “YATHRIB”

11. pemeluk Islam bertambah 2,9% per tahun. Pertumbuhan ini lebih cepat dibandingkan dengan pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2,3% per tahun.

12. Berdasarkan data dari Departmen Pertahanan Amerika Serikat. Dari 1,4 juta prajurit di militer Amerika, diperkirakan ada sekitar 3.700 yang beragama Islam ( Muslim ).

13. islam menyebar ke bumi nusantara ketika Nabi Muhammad masih hidup

14. Sebanyak 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20.000 orang AS masuk Islam setiap tahun setelah peristiwa 9/11

15. Jasad Nabi Muhammad pernah ingin dicuri 2 kali, namun kedua2nya gagal dan salah satu yang mencuri dihilangkan oleh Allah dari bumi

16. Jasad Firaun (Ramses II) yang tenggelam di laut merah, Baru ditemukan oleh arkeolog Giovanni Battista Belzoni tahun 1817. setelah 3000 tahun berada di bawah tanah dan pasir

17. Al Qur’an adalah satu-satunya kitab suci yang boleh dihafal jutaan manusia (Hafidz/penghafal Al Qur’an) sehingga keaslian/kesuciannya selalu terjaga.

18. Jika agama lain boleh mempunyai lebih dari 4 versi kitab suci yang berbeza , maka Al Qur’an hanya ada satu dan tak ada pertentangan di dalamnya

19. Para astronot telah menemukan bahawa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi yang berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite ( tidak berujung ), radiasi tersebut menembus planet mars dan masih berlanjut. peneliti mempercayai bahawa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’Bah di di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat.

20. Penelitian lainnya mengungkapkan bahawa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa terapung di air.


P/S=amacam ok tak fakta tentang islam? apa? tak puas nak baca? tunggu esok ada sambung lagi... hehe

33 ulasan:

tot tot kecik berkata...

salam..

byk gak informasi yg akak xtau..tahniah sudi meringankan jari irfan taip2 info2 cmni tuk pengetahuan umum..

irfan..huk huk xbest blaja kt sini..huhu.. :(

zulkbo berkata...

Dari Anas r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Sesiapa yang tertidur atau terlupa hingga luput sembahyang hendaklah dia menunaikan (sembahyang) sebaik-baik sahaja dia ingat (sedar) kembali." - Sahih Bukhari
Selamat berhari Jumaat Al-Mubarak..

hans berkata...

seronok dan aku tertarik dengan no 7
sebelum nih aku tak tahu pun

AngahSayang2314 berkata...

eh menarik sunggah la fakta yg adik beri nie.. bole ke pecaya.... akak tak tahu pun...

apa pun info yg menarikk.. hehehe

i likesss hehehe

Lt. fDanialz berkata...

SubahanAllah.. aku share entry ni kat twitter.. thanks la k



anyways, nice entry =]

Kenape lelaki selalu dikaikan dengan terer matematik dan suka tengok bola [Jawapan]
► Play. ▌▌Pause.

farah berkata...

very simple post tp sy suke bace..len kali post lg ek:)

sugar2 kapas strawberry berkata...

suke post kali ni.byk yg sy xtaw.huhuhu

info dan facts yg mmg best.tq2

NARDtheNERD berkata...

amerika serikat?
hehehehe~

mr.syazwan berkata...

alhamdulilah

keluarga islam berkembang...

tpi ada lagi tu yg islam nak murtad

apekeheynya tu yop...

ish2

subahanALLAH..

Cik SHiNJU berkata...

Salam...
fakta yg menarik...
thanks 4 sharing :)

mira the monster berkata...

info yg menarik..
besarnye kebesaran islam ni..
Alhamdulillah kite dlahirkan sbg islam :)

reen_sofee berkata...

best best!
teruskan lagi!
byk lagi yg tak taw pasal islam neh!

cemomoi berkata...

menggagumkan... ada banyak info yang baru koi tau. tima kasih berkongsi maklumat tentang agama kita

Ann berkata...

tq...akak plg ttarik ngn nabi muhammad masih hidup swaktu islam tersebar ke nusantara...

mR.sYaH berkata...

wah bagusnya informasi yg kau bagi..
terima kasih.. byk yg aku dpt tahu harini..

NICK IRFAN berkata...

tot=sj berkongsi maklumat kan kita sahabat blogger? eh! akak belaja kt mne ek?

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=wah! thnkz uncle...

NICK IRFAN berkata...

hans=no 7??? kjab...

NICK IRFAN berkata...

angah=sy ambik dr buku xkn dorg tipu kot? hehehe

NICK IRFAN berkata...

farah=ok! :)

NICK IRFAN berkata...

danial=ok! line clear bro! :)

NICK IRFAN berkata...

sugar kapas=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

nardnerd=alamak! silap eja la... hehehe sory2...

NICK IRFAN berkata...

mr syazwan=tu aku no komen jer... hehe

NICK IRFAN berkata...

kak yun=ok thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

mira=btol tu... :)

NICK IRFAN berkata...

reen=nnt sy post lagi...

NICK IRFAN berkata...

cemomoi=ok! :)

NICK IRFAN berkata...

ann=btol tu :)

NICK IRFAN berkata...

syah=ok thnkz! :)

annfrendly berkata...

isk.. thanks adik.. banyak yang akak tak tau.. sekarang dah tau..

NICK IRFAN berkata...

ann=hehehe ok! :)

nURidayu berkata...

oh,,,mekasih,,:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster