Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Jumaat, 2 Julai 2010

FAKTA MENARIK DUNIA "bahagian 3"

Ha! bersambung lagi! ada lagi banyak fakta-fakta menarik di dunia aku nak bagithu kat korang semua.. sama-sama kita tengok yer? hehe


41. Di Itali, 17 adalah angka sial. Di Jepun angka sial adalah 4

42. India mempunyai Undang-undang hak untuk lembu

43. Jika anda bersin terlalu kuat, anda dapat meretakkan tulang rusuk. Jika anda cuba menahan bersin, anda boleh menyebabkan pembuluh darah di kepala dan leher pecah, dan akan menyebabkan kematian. Jika memaksa mata terbuka sewaktu bersin, bola mata boleh terkeluar dari tempatnya.

44. Nama negara Filipina berasal dari nama Raja Phillip

45. Saudi Arabia berasal dari nama Raja Saud

46. Kanak-kanak mempunyai 20 gigi awal. Orang dewasa punya 32.

47. Seorang ayah lebih cenderung mengukur ketinggian anaknya, manakala ibu pula mengukur berat anaknya

48. Setiap pusingan 11 tahun, kutub magnet pada matahari bertukar tempat. Pusingan ini dinamakan “Solarmax”.

49. Ada 318,979,564,000 kemungkinan kombinasi pembukaan pertama pada catur.

50. Ada lebih dari 300 bakteria pembentuk karang gigi

51. Harimau adalah yang terbesar dalam keluarga kucing

52. Nombor “172″ boleh didapati di wang kertas 5 dollar amerika, pada gambar semak-semak dibawah Lincoln Memorial.

53. Pohon kelapa membunuh 150 orang tiap tahun. Lebih banyak daripada ikan yu

54. Pada poster film ‘Pretty Woman’ Julia Robets terlalu pendek untuk jadi sejajar dengan Richard Gere. Maka mereka menggunakan model Shelley Michelle sebagai tubuh Julia.

55. Daerah kutub kehilangan matahari selama 186 hari dalam setahun

56. Kod Telefon Internasional untuk Antartica adalah 672.

57. Bom pertama sekutu dijatuhkan di Berlin pada perang dunia ke II. Membunuh satu-satunya gajah di Zoo Berlin.

58. Rata-rata hujan jatuh dengan kecepatan 7 batu sejam

59. Leonardo Da Vinci memerlukan masa 10 tahun untuk melukis Mona Lisa. Lukisan itu tidak ditandai dan di beri tarikh. Leonardo dan Mona mempunya susunan tulang yang persis sama dan menurut laporan x-ray, ada 3 versi lukisan dibawah lukisan itu.

60. Nama dari kembar gemini adalah Castor dan Pullox


P/S=Ok! bersambung lagi nanti ada banyak lagi fakta menarik di dunia ni...

30 ulasan:

FyZa berkata...

pasal bersin 2 pernha gak dgr..x leh imagine klu bersin bukak mata then tersembul bijik mata..hoho..
fakta 59 sgt mnarik..;)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. berkata...

wah...lama x dtg cini..citer hantu pun dah x de kan?

adoiii...rugi2 kian baca. sorilah irfan....kina bz sgt2. tapi kina x lupa kat irfan dan hantu2 mu!!

huhuhuhu

waka..waka..

mR.sYaH berkata...

fakta2 yg menarik!

reen_sofee berkata...

suke no 43~
huhuhu

Ann berkata...

info psl bersin tu...menakutkan lah sbb akak ni asyik selsema jer terutama wktu pg...

annfrendly berkata...

ish... takutnya akak baca pasal bersin tu..silap2 haribulan buleh bawak maut.. adik.. thx ya.. tak sabar nak baca pasal dajjal..heheh

Fakhrur Razi berkata...

hohoh btol2
nombor 4 tuh mksdnyer mati XD
jap behtuh cmner kalau nk bersin kuat2 x.x"
ditahan diluah bahaya XD

Lelaki Ini berkata...

besh2!

ieQa sWetLuv berkata...

sebab itulah time bersin kena pandai kontrol x leyh terlebeyh x leyh terkurang bahaya haishh~

si para para berkata...

teruja aku baca semua ni nick..sambung lagi.aku suka.. :)

Cheqna berkata...

interesting...rajinnya kumpulkan utk bacaan sini..

tq dik! :-)

Nor Anati berkata...

saya suka entry ini! best! tahniah untuk penulis! :)

mr.syazwan berkata...

Pohon kelapa membunuh 150 orang tiap tahun. Lebih banyak daripada ikan yu

iyeee ke???? baru tahu...

huhu

tq2

NICK IRFAN berkata...

fyza=tu la ngeri kan? hehe

NICK IRFAN berkata...

kina=cte hantu??? comming soon xde idea lagi... hehe

NICK IRFAN berkata...

reen=ape benda tu? kjab,....

NICK IRFAN berkata...

mr syah=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

ann=ape2pun jgn buka mata tau...

NICK IRFAN berkata...

ann=ok kak! :)

NICK IRFAN berkata...

fakror razi=tu la bahaya tu...

NICK IRFAN berkata...

lelaki in=hahaha thnkz!

NICK IRFAN berkata...

ieqa=btol3.... hehe

NICK IRFAN berkata...

para=ok..... hehe

NICK IRFAN berkata...

cheqna=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

nur anti=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

mr syazwan=aku pun bru thu jgk... hehe

AngahSayang2314 berkata...

nick angah takut la yg bersin tue betul ke????

NICK IRFAN berkata...

angah=sy pun sama seram je bunyi..

ice juliette berkata...

perhh 10 tahun??
tp berbaloi la..

NICK IRFAN berkata...

ice=ape yg 10thn tu? kjab...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster