Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Jumaat, 18 Jun 2010

TUAN HAJI DAN TUKANG GUNTING RAMBUT

hari ni aku nak letak entry pasal cerita plak? hehe


Masuk seorang tuan haji ke dalam kedai gunting rambut dan berjumpa dengan tukang gunting rambut dan berkata "saya tuan haji dan penceramah agama di kampung saya,saya buat kerja semua kerana Allah dan pahala... ha! saya ingin mengunting rambut di kedai kamu" tapi bila dilihat tanda harga dia berkata "mahalnye! tidak boleh kurang sedikit harga?" tukang gunting rambut itu menjawab "takkan berkira dalam kerja ibadat?"

Setelah masuk tuan haji itu duduk di kerusi dan tukang gunting rambut pun berkata "mengapa tuan tak duduk menghadap kiblat? bukankah itu sunat dan dapat pahala?" tuan haji itu pun membetulkan kedudukan dan diam,dan tukang gunting itu pun berkata lagi "mengapa tuan tak berzikir dan bertasbih? bukankah itu pahala juga?" tuan haji pun terkumat-kamit mulutnya...

Setelah selesai mengunting rambut dan wang pun dibayar tuan haji itu baru saja hendak melangkah kaki keluar tukang gunting rambut itu berkata "ada baiknya solat dulu 2 rakaat tanda kesyukuran?" Tuan haji itu lantas berkata "kamu nampaknya lebih tahu banyak ilmu dari saya sedangkan kamu hanta tukang gunting rambut saja? rasanya tak layak kamu menjadi tukang gunting rambut kerana bagaimana kamu nak beribadat jika hanya mengunting rambut saja?"

Tukang gunting itu menjawab "saya menjadi tukang gunting rambut juga ibadat kerana menolong orang dan ketentuan Allah,tak semestinya orang yang alim di luaran mempunyai banyak ilmu?" tuan haji itu terdiam dan tunduk lalu pergi dengan keadaan malu..



P/S=ok tak cerita? hehe ni cerita aku dapat dari e-mail kawan aku (perempuan) yang hantar dalam e-mail aku tadi jadi aku kongsi dengan korang semua dan! di bawah ni keputusan perlawanan piala dunia... hehe


GREECE 2 VS 1 NIGERIA 1 kesian aku tengok nigeria ni? sebab apa? kad merah la? boleh dikatakan banyak plak game kad merah melibatkan pasukan benua africa apa-apapun syabas buat greece! hehe...

KOREA 1 VS 4 AGENTINA wah! hebat jugak! 3 gol jaringan hugain! perghh!! 1 lagi gol aku lupa nama? hehe messi dan teves tak score kali ni? korea plak gol jaringan aku lupa kugak? tapi apa-apapun arghh!! frust giler aku! 2 pasukan favourite aku kecundang! spain dan korea! harap-harap england dan jepun meneruskan perjuangan...

58 ulasan:

tot tot kecik berkata...

salam..

cerita membawa seribu makna yg mendalam..

btol tu..walau luaran kita nmpk berpendidikan dan warak skalipn, blom tntu dalamn juga begitu..

sama juge dgn mereka yg selekeh, nmpk mcm org tidak berpelajaran..namun di dalamnya berisi sejuta ilmu yg tiada siapa tahu..

jgn nilai melalui luarannya shj..utk mgnali ssorg juga perlu bgitu..

eh ape den merepek ni..??

okey2..papai..

smile :)

zulkbo berkata...

salam nick..
memang bagus kisah
tukang gunting tu..
benar2 menginsafi..
bola...argentina>>terbaikkk!!
kita tunggu Holland lak nanti

Haruno Hana 하나 berkata...

malunya kalu jadi tuan haji tu :)
x salah kalu kerja tukang gnting rmbut je tp kuat b'ibadat, kan?
blum tntu lg org yg nmpak alim ni kuat agama deep inside

Roslizan B.Mohd Yusof (e-jan) berkata...

ilmu tanpa amal,ibarat pokok tanpa buah......:)

cerita yang de pengajaran....

MissXYZ berkata...

oh keciwa sket tgk korea selatan men.... adoiyai

BalqisShafiqa berkata...

salam ziarah.
ok laa nick.
cerita ada mitivasi.
haahaha. tapi bola x pernah lepas ye.

FyZa berkata...

btul 2..jgn judge org dr luaran ja..
eh ada lg cita pasal bola..huhu..bla la bola nk abes nie..;p

YanTzYanTtiE berkata...

pak aji..o pak aji..

Rowena Chasez berkata...

wahhh..
suka entry nie!!
thanx 4 sharing!(:

cikCEPET berkata...

ya Allah...
tsentap tuan haji tuh..

:))

cikkiah berkata...

haha..setepek kena kat tuan haji..ilmu perlu dikongsi...syukran!!

Ezao' Edogawa berkata...

tukang gunting dgn tuan hji tu.
haha mmg btul pun xsmestinya org diam dluar mmpunyai byk ilmu, dan xsmestinya org yg baik zahirnya batinnya jugak baik. ppe pun ok2. crita ni menarik.! ;)

argentina vs korea. hebat tu..
haha 4-1 . ..sama mcm germany la vs autralia 4-0 .

Ann berkata...

gol argentina tu...teves n messi yg cipta peluang...n disudahkn ngn baik oleh hugain n sorng lg(lupa namenye)...

orait ar tu, diorng lbh ptgkn kejyaan psukan dari individu...game smlm mmg cntik, hntran yg kemas n tepat...2nd half, korea mcm dh penat..hntar bola pun dh tak betul

Cheqna berkata...

Nick,

ok lah cerita tu dik..peringatan supaya tidak memandang rendah pada orang lain :-)

Gol Argentina satu lagi O.G by d Korean player dik - 1st goal..

ye lah, good luck to England! hehe..

Jantan Keparat berkata...

hukhuk
alhmdulilah...
bagus cite nieyh...

AngahSayang2314 berkata...

dari pengajaran yg adik bagi angah bola nilaikan bahawa jgn menilai seseorang itu dari segi rupa paras @ luaran tapi di sebalik dalamannya kita tak tahu...

betul tak???

Miss Lula berkata...

hai nick!!!!! sorry sangat lula dah lama tak singgah. minat berblog dah hilang lahhh ;(. maybe nick boleh buat entry pasal macamana nak pupuk minat berblogging semula? ekeke..

best lah cerita tu.. betul tu.. dont judge the books by its cover~ kadang2 nampak je orang tu sememeh selekeh, tapi pandai. contohnya macam Albert Einstein. hoho. setiap orang ada kelebihan masing masing kan kan? hee~

zikrie berkata...

x) sy ske cite ni nick.. wow!!
hekhekhek..x)
janji ikhlas dlm setiap urusan..x)

Cik SHiN~JU berkata...

Salam Irfan...
Spain belum kecundang...
biasa la kan hero kena kalah dulu...hehehe...

NARDtheNERD berkata...

ok je cerita tu dik..
weeweet.
kawan perempuan hantar?
hehehe~

senandung semalam berkata...

bgus r tkng gntg rmbt 2...
hehhehee

reen_sofee berkata...

suke cerita neh!
thanks berkongsi!

ice juliette berkata...

huhu! suke suke suke.. suke cerite tukang gunting rambut tu.. ^^

hurmm.. power gak argentina.. huhuh

kiwi berkata...

bgus la crite ni..ad iktibar...x smstinya x nmpk alim luar 2 teruk..kite x leh judge org drp segi luaran je..thumbs up ntuk awk ^^

jane berkata...

hye patung lilin



ok bye

ngahhahaahhaahah
kim salam pnggunting tu

TUKANG KATA berkata...

wah,cerita bermakna..

saya suka..mesej yg saya dpt jgn nilai seseorang itu dari luaran,bukan tugas kita utk nilai kebaikan atau keburukan org tu, Allah jua lah sebaik2 hakim..

~sudah update :)

NICK IRFAN berkata...

tot=btol tu kak! hehe

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=rasanya pasukan pilihan tersingkir awal kot?

NICK IRFAN berkata...

hana=btol tu.... :)

NICK IRFAN berkata...

ejan=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

miss xyz=piala dunia kali ni mmg pelik! hmm...

NICK IRFAN berkata...

balqish=bola msti ade jgk kak? hehe

NICK IRFAN berkata...

fyza=bola mmg xboleh tinggal la kak? hehe

NICK IRFAN berkata...

yanzyantie=hehehe :)

NICK IRFAN berkata...

rowena=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

cikcepet=tu la pasal... hehe

NICK IRFAN berkata...

cikiah=sian pak aji tu...

NICK IRFAN berkata...

ezao=btol tu... hehe

NICK IRFAN berkata...

ann=thnkz! byk info akak kasi.. :)

NICK IRFAN berkata...

jejaka=hehe thnkz!

NICK IRFAN berkata...

cheqna=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

angah=btol tu kak... hehe

NICK IRFAN berkata...

miss lula=patut lama x nmpk? hehe apepun thnk sbb komen...

NICK IRFAN berkata...

zikrei=hehehe thnk bro!

NICK IRFAN berkata...

cik shinju=hehehe btol3....

NICK IRFAN berkata...

nardnerd=nape plak? hehe

NICK IRFAN berkata...

senandung semalam=btol3...

NICK IRFAN berkata...

reen=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

ice=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

kiwi=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

jane=patung lilin??? hehe

NICK IRFAN berkata...

tk=thnkz! :)

annfrendly berkata...

tak boleh pandang sebelah mata pada sesiapa pun kan :)

adik.. world cup bile abes..?? akak tak tahu

NICK IRFAN berkata...

ann=yup! semua psukan ade peluang...

si para para berkata...

menraik ceira ni.... memberi seribu makna..keinsafan...

Fakhrur Razi berkata berkata...

ahaha cter email rupenyer xD
tpi thx for sharing
mmg best ^_^

NICK IRFAN berkata...

para=hehe thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

razi=yup! member kasi... hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster