Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Ahad, 27 Jun 2010

MISTERI YAKJUJ DAN MAKJUJ "episod 4"

Ok! ni aku nak sambung sikit lagi info pasal yakjuj dan makjuj ni? semenjak dua menjak ni aku suka plak kaji pasal ni? hehe


Yakjuj dan Makjuj juga muncul selepas kematian Dajal yang dibunuh Nabi Isa AS dan bangsa itu akan mendatangkan kerosakan besar di muka bumi. Kekuatan mereka dikatakan luar biasa dan terlalu hebat sehingga tiada sesiapa yang mampu menewaskan kumpulan itu melainkan Allah.

Nabi Isa AS memerintahkan manusia yang masih beriman berlindung di pergunungan bagi mengelak menjadi mangsa Yakjuj dan Makjuj baginda kemudian berdoa kepada Allah SWT dan Allah membinasakan mereka dengan mengutuskan ulat yang menyerang belakang badan golongan itu sehingga mati.

Selepas bangsa Yakjuj dan Makjuj mati serta menjadi busuk, Allah mengutuskan seekor burung besar untuk mengangkut dan membersihkan mayat itu dari bumi katanya.Menurut dalil kewujudan Yakjuj dan Makjuj, manusia seharusnya yakin mempertahankan akidah Islam dan tidak bertangguh memohon keampunan dan keredaan Allah kerana mereka yang masih lalai adalah golongan yang diterangkan dalam surah an-Anbiyaa?

Di atas seperti firman-Nya:(Mereka berkata): aduhai, celakalah kami, sesungguhnya kami adalah dalam kelalaian mengenai ini, bahkan kami adalah orang yang zalim


P/S=esok aku letak sikit je lagi pasal yakjuj makjuj ni... maaf kalau sapa yang datang blog aku dan tak suka cerita pasal yakjuj dan makjuj ni? minta maaf banyak... tapi nak buat macam mana aku suka plak kaji tentang ni? hehe


KOREA SELATAN 1 VS 2 URUGUAY aduh! pasukan fav aku kalah plak? tak tepat ramalan aku jadi tinggal sorang je wakil asia iaitu jepun! cis! geram aku tengok korea main! dorang kuasai permainan tapi terlalu berhati-hati jadi nak buat macam mana takde luck?

USA 1 VS 2 GHANA perghh!! tepat ramalan aku la! hahaha aku memang agak ghana boleh melangkah jauh sebab aku tak sokong USA hehe apa-apapun tahniah buat ghana muncul satu-satunya pasukan dari benua africa layak ke suku akhir yang aku tahu gol ghana dia jaringkan oleh prince dan lupa nama sorang lagi? hehe dan USA gol jaringan donovan...



====RAMALAN PIALA DUNIA=====


AGENTINA 3 VS 0 MEXICA kalau tanya semua orang pun sah dorang kata agentina boleh menang? sebab dorang memang terbukti kuat dan senang cakap dorang menang la mexico ni aku tak confident dorang boleh jaringkan gol jadi aku rasa agentina menang higuain 2 biji dan meesi 1 biji..

GERMANY 0 VS 0 ENGLAND tapi england menang sepakan penalti! hehe perghh!! perlawanan yang aku tungu-tungu selama ni! memang sama-sama hebat! perlawanan ni mesti sengit giler la! mesti berlarutan ke penalti sebab aku tengok jerman dan england pertahanan dorang dua-dua kuat! jadi agak susah jugak penyerang nak bergerak bebas...

34 ulasan:

reen_sofee berkata...

rajin btol kaji pasal benda neh kan?
nyway, terima kaseh menambahkan ilmu!

Cik Ubi berkata...

aku lagi sikit n3 sal yakjuj nie..haha

blog kite sape kesah?..:)

senandung semalam berkata...

takutnye + insaf bce pasal yakjuj makjuj ni...
tq 4 the info again...
;)

meorazor berkata...

xkesah..citer2.best tahu psal mende2 akhir zaman nieh..

korea mmg patut mng..tp sbb ujan la hjung2 2nd half tu..

ghana mmg pilihan hatiku.asamoah gyan sore stu.tp kalo kalahkan uruguay pasni msti jumpa brazil semi final.ciss!

ww3..haha,perang antara england ngn jerman

Juaini Jamaludin berkata...

eh, saya suka! dr blog awak ni lah saya turut pergi mengkaji pasal yakjuj dak makjuj ni. :)

Ann berkata...

korea byk peluang..tp nk shoot bola pun slow jer...sedih ar...

owh yakjuj dn makjuj tu bangsa ke?

ice juliette berkata...

tka suke bce psl sume ni.. hehehe

Cik SHiN~JU berkata...

Salam Irfan...

akak suke citer yakjuj n makjuj nih...sekurang2nya mengingatkan kita yg lalai ni...

pasal Korea tu akak salahkan ref yg bias...mmg nmpak sgt ref memihak Chile...Pemain Korea jatuh dia wat x nmpk jer...byk free kick dorg dpt patutnye...tu yg buat pemain Korea krg bersemangat mase dh last2 tu kot...

PEJUANG KESENIAN EXTREME berkata...

Aq bukan tak suka ko tulis cite pasal ni..
aq cuma tak suka cite ni pendek sangat...
Tulis panjang lagi nick...baru puas..hahah

sugar2 kapas strawberry berkata...

ad sambungan lagi x nick?

x pyh beli buku.bc kat blog awk je.hihi

Cheqna berkata...

semoga kita tergolong dlm golongan yang mempertahankan akidah Islam..

not going to watch england vs germany..too nervous.

:-)

NARDtheNERD berkata...

time akak komen ni...
jerman dah score dah dik...
=))

zulkbo berkata...

salam nick
masih stick dengan
holland dan brazil..
he he..

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

yup akk pon ske gak... menarik... rs mau lg dan lg serius!!! =)

NICK IRFAN berkata...

renn=hehe thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

cik ubi=btol3... hehe

NICK IRFAN berkata...

senandung smlm=ok! :)

NICK IRFAN berkata...

meorazor=hahaha btol harap2 agentina ke final...

NICK IRFAN berkata...

juaini=oh... psl blog sy ke? thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

ann=yakjuj dan makjuj ni kaum klu x salah sy la...

NICK IRFAN berkata...

ice=thnkz tika! :)

NICK IRFAN berkata...

cik shinju=oh... thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

sugar kapas=ada lagi.... hehe

NICK IRFAN berkata...

pejuang extreme=hahaha thnkz! nnt aku tulis lagi panjang2 yer...

NICK IRFAN berkata...

cheqna=btol tu kak! :)

NICK IRFAN berkata...

nardnerd=alamak! biau btol kak!

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=btol2.. harap2 dorg ke final...

NICK IRFAN berkata...

miss xyz=wah! thnkz! :)

AngahSayang2314 berkata...

yeahhhh sampai gak bab 4 hehehe
angah tak bosan pun ok jer seronok lagi adalah hehehehe

NICK IRFAN berkata...

angah=wah! terharu plak? hehe thnkz kak! :)

si para para berkata...

mudah mudahan kita terkeluar daripada golongan yang lalai..amin..

annfrendly berkata...

tapi akak suke lah pasal yakjuj & makjuj ni adik.. best.. menarik sebab benda ni macam misteri kan.. kita kena bongkar untuk tahu :)

NICK IRFAN berkata...

para=btol tu para... amin...

NICK IRFAN berkata...

ann=yup!btol3... hehe thnkz kak sudi baca... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster