Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Khamis, 10 Jun 2010

EMPAT HIDAYAH DARI ALLAH

ha! entry kucing memang berhantulah aku buka boleh korang buka tak boleh plak? pelik la... apa-apapun hari ni aku nak cerita sikit tentang hidayah Allah? apa tu hidayah? aku pun tak tahu nak terangkan korang baca sendirilah.. hehe


1. Hidayah semula jadi
Bila lahir seorang makhluk Allah itu contoh baby dan haiwan secara hidayah Allahlah,mereka mula bergerak,membuka mata, berenang, terbang,boleh buat seorang yang lapar dia menangis, suka ketawa. sakit menjerit.

2.Hidayah Pengetahuan
Dalam kehidupan kita seharian, minggu, bulan dan tahun, kita dapat pengetahuan dan pengelaman dari kegagalan dan kejayaan dengan hidayah Allah kita telah pun belajar dan dapat menyelesaikan sesuatu masalah.

3.Hidayah tidak dapat difikirkan
Apa yang berlalu kepada nabi dan rasullullah dengan hidayah Allah memberi kuasa yang luar biasa, mengikut syariat zamannya untuk berdakwah. anda boleh fikirkan nabi dan rasul itu yang ada muzizat, keramah dan istisraj.

4.Hidayah tersingkap rahsia tersembunyi

Inilah hidayah paling tinggi martabatnya, cuma Allah beri kepada orang yang paling kuat ibadatnya, bangun malam,bertahajud dikala sunyi, kerana wahyu sudah tiada Allah gantikan dengan Ilham bagi sesiapa yang dikehendakiNya.



P/S=ni ceramah agama yang aku dengar pagi semalam jadi aku tulis yang mana sempat? hehe harap korang faham? hehe saja berkongsi sedikit info...

48 ulasan:

tirah watif berkata...

aa irfan!
calon suami idaman.
hahaha
ngorat boleh? hahahahaha

annfrendly berkata...

bagusnya adik gi dengar ceramah.. thanks share... bagus. sangat bagus :)

Loyar Lawa berkata...

waohhh nama kita hidayah....

heheh sejak2 neyh nick irfan buat entri islamic... shuke....ngeeeee

@juera berkata...

smga Allah s.w.t memberi hidayah kpd kita semua..Amin..^__^

MissXYZ berkata...

tq irfan utk ingatan ni... suka bace =)

Rowena Chasez berkata...

sentiasa dpt ilmu baru kalo g blog nie..(:

tirah watif berkata...

hahaha~ reaksi positip. :P

teruskan! =))

Miq- bukan anak kacukan biasa berkata...

hye, nick!!!
miq datang sini.
baru dapat baca.

ngeee.
hidayat Allah berikan pada miq utk buat blog.
best rupanya dalam blog ni.

Cheqna berkata...

Alhamdulillah...cantik sangat lah entry ni, tq for "tulis mana yang sempat" and share it here..

May Allah SWT bless u dik.

:-)

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

salam....waaaa bagus ya adik akak nih....sayangnya akak dah tak der adik pompuqn...heheheh gurau yer dik....

NARDtheNERD berkata...

uish.
adik ni bagus la.
siap tulis time dgr ceramah.
cyg adik ketat ketat. =))

AngahSayang2314 berkata...

tak salah kalau kita kongsi2kan ilmu kepada umat-Nya akak harap segala2 ilmu2 yg ada dapat dikongsi2kan ye.. bagus..bagus..baguss

FyZa berkata...

bgusnya adik akak nie g dgr ceramah agama..=)

zulkbo berkata...

salam NIck
bilalah nak dapat
hidayah no-4 tu
moga Allah membuka
hatiku dan kita semua

Jemari Seni berkata...

TQ! Nick sebab berkongsi sesuatu yg baik!

Jantan Keparat berkata...

wah...
besh2!
smoga sume dpt hidayah drNya....

faizu berkata...

its good..nice one ..=)

Ann berkata...

bgusnyer pg ceramah..pagi2 lak tuh....
hidayah ke 4 plg susah...btul lah..nk kuat ibadat....tp mls...

zaidharis berkata...

Apa habaq orang penang,
sorry mengganggu.

Jemput datang blog ni sat,
klik sini!

nand nasyari berkata...

mmg xboleh lah bukak entry kuceng tu..siyess :|

cikCEPET berkata...

waa...
bgoz nye..
bkn dgr jep tp siap take note ag...
huhueew guddes..!!

hahaa
:))

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

isteri name hidayah lak camane ? ekekekee

kiwi berkata...

nice..bgus gk share2 bnde cmni..leh dpt tmbh ilmu..hehe..nti tulis la byk2 entry cmni...^^

Cik SHiN~JU berkata...

thanks Irfan...
ilmu yg berguna..

NICK IRFAN berkata...

tirah watif=ngorat la klu berani...

NICK IRFAN berkata...

ann=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

loyar lawa=oh.. nama awk hidayah ke? cantik nama... hehe

NICK IRFAN berkata...

juera=btol tu kak...

NICK IRFAN berkata...

lensa=thnkz kak sudi dtg! :)

NICK IRFAN berkata...

rowena=hehehe thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

tirah=yup! lalalala

NICK IRFAN berkata...

miq=thnkz miq! :)

NICK IRFAN berkata...

cheqna=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

alimaz=eh! akak xde adik pmpuan ke? ruginyer... lalalala

NICK IRFAN berkata...

nard=syg akak jgk! :)

NICK IRFAN berkata...

angah=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

fyza=hehhee :)

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=amin... :)

NICK IRFAN berkata...

jemari=ok kak! :)

NICK IRFAN berkata...

jantan=btol tu... :)

NICK IRFAN berkata...

faizu=btol3.. hehe

NICK IRFAN berkata...

ann=hehhee :)

NICK IRFAN berkata...

zaid=sat aku terjah....

NICK IRFAN berkata...

nand=huh! nape ek? pelik la...

NICK IRFAN berkata...

cik cepet=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

miss lolly=no komen kak? otomatik dapat hidayah kot? hihihih

NICK IRFAN berkata...

kiwi=ok! :)

NICK IRFAN berkata...

cik shinju=sama2 kak! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster