Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Khamis, 10 Jun 2010

MUSLIM

Ha! maaf semua aku tak dapat singgah blog korang yang drop komen kat blog aku? sebab intenet aku agak lembab sikit nanti tengah malam ni insyaallah aku terjah blog korang tau! terima kasih kepada semua yang sudi datang blog aku...



Pada zaman dahulu ada dua orang sahabat yang kerjanya menjala ikan, di sebatang sungai seorang muslim dan seorang lagi non muslim

Tetapi yang anehnya yang si muslim ini hari-hari pulang dengan tangan kosong , tidak mendapat seekor ikan pun untuk di bawa pulang ke rumah.

Pada hal yang non muslim ini mendapat pulangan yang amat lumayan , malah lebih daripada keperluan rumahnya, selalu pula diberikan kepada kawannya si muslim.

Kadangkala dia terasa malu juga untuk menerima pemberian kawannya itu , tetapi untuk tidak mengecilkan hati kawannya itu dia terpaksa menerimanya.

Si Muslim setiap kali menebar jalanya menyebut nama Allah , tetapi tidak juga mendapat hasil yang diharapkan, malah selalu saja jalanya tidak mengena, usah kata anak ikan, daun kayu pun malas masuk ke dalam jalanya.

Saban hari keadaan begitu berlaku, Bila dia mati , atas berkat kesabarannya Malaikat membawanya masuk ke surga, malah si non muslim ini dihuban ke dalam neraka, kerana tidak pernah bersyukur ketika mendapat rezeki Allah SWT.



PENGAJARAN DARI CERITA INI:

Allah akan memberi ganjaran itu di akhirat.kelak., Jika Allah tidak memberkati doa dan permohonan kita di dunia ini jadi bersyukur dengan apa yang ada...

40 ulasan:

zulkbo berkata...

salam nick..
menarik kisah ni
terima kasih berkongsi
byk pengajarannya..

sugar2 kapas strawberry berkata...

ucaplah alhamdulilah..bkn sush pon kn?

Cik SHiN~JU berkata...

Salam Irfan...

peringatan yg berguna...
kdg2 sbg manusia kita lupe nk bersyukur..tp bila ditimpa musibah pandai pulak nak merungut...

Ann berkata...

stiap yg blaku, ada hikmah nya...jnji kita yakin padaNya, tak pernah putus asa...

ice juliette berkata...

nice story.. ^^
syukurlah nan ape yg kte ade..
sume yg berlaku ade hikmahnye..

AnnFrendly Garden berkata...

penyabar sungguh muslim tu kan walaupuntak dapat ikan dia masih beriman...

Haruno Hana 하나 berkata...

bagusnya :)
sabarkn sparuh drpd iman?
ya dak?
;)

Loyar Lawa berkata...

jazzakullah khair

annfrendly berkata...

adik tak tido lagi ke? worlcup suke team mane?

Miq- bukan anak kacukan biasa berkata...

hye, nick.
miq baca, miq faham.
memang kita perlu bersyukur.

orang Islam selalu diuji untuk Allah melihat ketakwaannya.
ngeee.

NARDtheNERD berkata...

tuhan itu pemurah kan...
=))

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

salam nick....apa khabar...akak singgah jap ada hal nih....

AngahSayang2314 berkata...

betul tue.. sabar adalah 1 iman..
Setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya kan?? yg penting kita kena bersyukur dengan apa yg ada

FyZa berkata...

nice sotory nick..insyaAllah akn berikan kita balasan utk setiap apa yg kita buat samada baik atau sbliknya..=)

kiwi berkata...

bgus post ni..dlu slalu gk tertanye-tanye(maaf ayt agk skema =p) npe la org cine slalu berjaya...hakikat sbnr dlm Al-Quran sdiri pn ad ckp..Allah akn bg klau org 2 berusaha..hoho...

kiwi berkata...

adeh..jiwangnye dia..hehe ^^

ieQa sWetLuv berkata...

sebab tu kena banyak2 sabar

BalqisShafiqa berkata...

salam ziarah, nick.
nampaknya bersyukur tu lagi penting drpd gembira.

shahdiana berkata...

memang lah adat dunia macam tu...akak pun penah fed up..sebab rasa cam tak adil idup akak ni...tapi kita memang kena redha kan...

tot tot kecik berkata...

salam..

yup..yup..

bersyukur adalah kunci kepada perjalan hidup kite..jika kite tidak menghargainya, maka sebaliknye yang akan menemani kite tdk kire di dunia mahupun di akhirat..

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=thnkz uncle! :)

NICK IRFAN berkata...

sugar kapas=btol tu... hehe

NICK IRFAN berkata...

cik shinju=btol tu kak,,, :)

NICK IRFAN berkata...

ann=btol tu kak... :)

NICK IRFAN berkata...

ice=thnkz tka! :)

NICK IRFAN berkata...

ann=hehe :)

NICK IRFAN berkata...

hana=btol tu... hehe

NICK IRFAN berkata...

loyar lawa=huh? ape tu???

NICK IRFAN berkata...

ann=huh! hehe sy dh kasi thu dalam entry sy.. hehe

NICK IRFAN berkata...

miq=btol tu miq bersyukur aapa yg ada... hehe

NICK IRFAN berkata...

nardnerd=yup! btol tu kak :)

NICK IRFAN berkata...

alimaz=nape kak?

NICK IRFAN berkata...

angah=btol tu kak :)

NICK IRFAN berkata...

fyza=btol tu kak :)

NICK IRFAN berkata...

kiwi=sy pun mcm tu jgk tp Allah lebih thu ape yg dia lakukan....

NICK IRFAN berkata...

kiwi=jiwang ker? hehe

NICK IRFAN berkata...

ieqa=btol tu....

NICK IRFAN berkata...

balqish=btol tu.... :)

NICK IRFAN berkata...

tot2=btol3.... hehe

NICK IRFAN berkata...

shahdiana=btol tu kak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster