Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Rabu, 26 Mei 2010

NABI MEMBAWA TETAMU

Nabi Muhamad saw ada tetamu, para sahabat tidak sanggup menerima tetamu nabi itu, semuanya dalam kemiskinan,tetapi sorang sahabat sanggup menerimanya dan membawa tetamu nabi itu ke rumahnya untuk makan malam, isterinya terkejut kerana roti di rumahnya ada tiga keping sahaja, untuk anak, isteri dan suaminya.

Waktu dijamukan makan mereka makan dalam gelap agar tetamu tidak melihat tuan rumah makan atau tidak,tetap nabi tahu hal keadaanya.Malam itu nabi dan tuan rumah berpuasa sepanjang malam ertinya tidur dengan perut kosong.Esok nabi memuji sikap sahabatnya itu kerana sudi memuliakan akan tetamunya.



Pengajaran;


-Muliakan tetamu adalah wajib, ada pun orang menziarahi rumah kita perlu dilayan biasanya membawa berkat,Allah akan menganti rezekinya dengan lipat ganda.tetapi kenalah ikhlas hati


-Orang yang mengiratkan talisilaturrahim di antara saudara sesama Islam adik beradik dan sahabat handai akan panjang umur, murah rekezi, dan para malaikat menadah tangan mendoakan kesejahteraanya kepada Allah SWT.




P/S=entry pendek plak kali ni? hehe

40 ulasan:

annfrendly berkata...

pendek tapi padat dan penuh pengisian :)
mulia sifat nabi.. layan tetamu dengan begitu hormat..

Loyar Lawa berkata...

sokong kumen di atas,,,

betol2.. kena layan tetamu. sy tak suka tetamu dtg, tapi kena sukakan..huhuu

Lepat Pisang berkata...

simple tapi maksudnya sangt dalam.contohi sikap Nabi dalam memuliakan tetamu..

AnnFrendly Garden berkata...

adik.. demam dah ok tak?
kalau tak ok.. banyakka berehat taw.. pastu minum air kelapa muda.. bagus utk buang toksin dalam badan :)

penjejak maya berkata...

salam,

budaya kita pun tetamu datang dijamu makan minum..

AngahSayang2314 berkata...

memang betul dik org kata kalau tetamu datang dia pembawa rezeki jgn merungut walaupun tetapu tue datang dengan terjah ia tetap tetamu kannnn??

juMa berkata...

kisah-kisah nabi mang ptut dcontohi remaja skg yg kurg besopan...

zikrie berkata...

emmm.. sifat terpuji..x)

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

Salam...itulah nabi kita....ikutan dan contoh terbaik...

NARDtheNERD berkata...

emm. sifat yang harus diteladani...=))

Ann berkata...

aku biasanye kalo org dtg umah, aku suh wat mcm umah sndiri jer..

zulkbo berkata...

salam nick
memang betul tu
moga kita semua
mendapat menafaat
dari entri ni
jazakumullah..

Cik SHiN~JU berkata...

Salam Irfan...
tima kasih atas tazkirah yg berguna ni...semoga bermanfaat dan mnjadi amalan kita semua.. :)

BalqisShafiqa berkata...

salam ziarah, nick.

entri pendek tapi ada mesej.

kalau kita memuliakan seseorang, kita akan dapat ganjarannya. serupa macam kita menghormati orang lain.

kita juga akan dimuliakan.

ice juliette berkata...

mmg pendek.. hehe.. tp ok gak pe pendek2 ni.. muliakan tetamu.. tka jadik tetamu kat blog ni.. xde air ke?? hehehehe

sugar2 kapas strawberry berkata...

ye..sentiasa sambut dan muliakn tetamu wlu dgn segelas air kosong ;)

TUKANG KATA berkata...

ye,betul tu nick..

saya sebenarnye tak berapa suke bile tetamu dtg umah,sbb of cos la kene kemas rumah kan..haha

tp mak saya selalu ingatkan hadis nabi ni antara mafhumnya ~kalau kita memuliakan tetamu i.Allah akan murah rezeki kite..

saya suka dgn en3 awak nih..

aesthetic berkata...

bgus post ni....mari la kita sme2 memuliakan tetamu :)

yusuf mujahidin ™ berkata...

salam

semakin hari entry ko makin menarik bro
=)

keep it up!!

~yna_kawaii~ berkata...

sy x pndai lyn tamu..malu~
tp kena jga kan nick?? hehe

nice entryy..suka entry2 mcm nie...

NICK IRFAN berkata...

ann=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

loyar lawa=btol! ape2pun kena layan jgk... :)

NICK IRFAN berkata...

lepat pisang=btol tu bro! :)

NICK IRFAN berkata...

ann=thnkz kak! sy akan ikut ckp akak! :)

NICK IRFAN berkata...

penjejak maya=btol tu....

NICK IRFAN berkata...

angah=mcm makanan jgk rezeki jgn ditolak jd layan sebaik2nyer...

NICK IRFAN berkata...

juma=sokong akak! hehe

NICK IRFAN berkata...

alimaz=btol tu kak! :)

NICK IRFAN berkata...

zikrie=yup! :)

NICK IRFAN berkata...

nardnerd=btol tu kak! :)

NICK IRFAN berkata...

ann=sama la mcm sy gak? hehe

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=btol tu uncle...

NICK IRFAN berkata...

cik shinju=btol tu kak! :)

NICK IRFAN berkata...

balqish=thnkz kak! :)

NICK IRFAN berkata...

ice juliet=er... sila2 buat je mcm blog sndiri... hehehe

NICK IRFAN berkata...

sugar kapas=asalkan jamu sesuatu pun cukup... hehe

NICK IRFAN berkata...

tukang kata=sama la kita tp nk buat mcm mne tetamu kena layan jgk... hehe

NICK IRFAN berkata...

aesthetic=btol3... hehe

NICK IRFAN berkata...

yusof=huh? thnkz bro! :)

NICK IRFAN berkata...

yan=tetamu kan rahmat? hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster