Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Isnin, 16 Ogos 2010

PENJUAL SUSU DAN ANAKNYA

salam... ok! kali ni sambung lagi kisah seterusnya... sama-sama kita baca dan ambil iktibar dari kisah ni ye??? jom layan...


Pada zaman pemerentahan khulafah Omar Abdul Aziz dia sering mengambil berat kehidupan masyarakatnya di luar kota, yang jarang diberi perhatian oleh seorang pemerintah.

Pada suatu malam Omar Abdul Aziz berjalan malam dan meninjau di sebuah perkampungan yang sunyi,Tiba-tiba dia terdengar perbualan dua orang penghuni di sebuah pondok kecil,

“Emak kenapa tambah air ke dalam susu yang hendak dijual itu?” kata anaknya , agak kecewa.“Cis! Kau diam tak ada orang yang tahu dan nampak, lagi pun jika kita campur air dah tentu kita akan dapat untung lebeh,” jawab maknya.

“Tetapi Allah mat mengtahui dan maha melihat, Tidakah berdosa jika kita lakukan perkara ini?”soal anaknya.Maknya terdiam ., Khalifah Omar Abdul Aziz pun mengangkat tangan tanda bersyukur dan berdoa kepada Allah SWT. Kerana ada rakyatnya yang berjiwa luhur. Dan segera pergi dari itu.


P/S=Kadangkala terdapat orang yang sepatutnya menjadi contoh tauladan tidak kira pada usianya yang peting keikhlasan hati nuraninya paling utama jujur dalam setiap perbuatan yang kita lakukan sebab ingat apa yang kita lakukan Tuhan nampak....

32 ulasan:

TotYati berkata...

salam,

sangat suka baca kisah pengajaran, panduan n petua2 yg ade kt sini.

btw dah letak link awak kt blog saya.

selamat berpuasa (^_^)

Ann berkata...

sbb takut ngn allah swt, org takkan wat bnda yag dilarang olehNya

FyZa berkata...

pernah baca cita pasal nie..
skang pun mst ramai peniaga yg wat mcm2 cara smata2 nk dpt untung lebih..haihh

MuNie berkata...

alhamdulillah.. thanks for the entry. :)

zulkbo berkata...

salam nick..
betul tu..jadilah
pemuda yang baik..

m!da BucHuxX berkata...

waa...
bgusnyer...
berkongsi citer2 cniy..
bnyak pahale dpat

etuza berkata...

Salam nick..
Syukurlah anaknya masih nampak kebatilan tu. Pasti harta yg melimpah kalau tak halal tak akan ke mana..

terima kasih, ini sindiran yang bisa menyentuh hati jika kita tidak buta hati. Salam nick..

cemomoi berkata...

dosa, sesuatu yang kita malu jika orang lain tahu

annfrendly berkata...

jujur anaknya tu kan..
betul.. kejujurang dan keikhlasan hati tak kira usia :)

mR.sYaH berkata...

betul tu.. yg penting kejujuran..

nice entri nick.. :D

Iznie berkata...

hah! citer ney..da lme tak bce....
:)
betul, the moral is :: kena jujur dlm stiap amal perbuatan... :)

salam ramadhan!!!

p/s : ske betul tgk page ko sjak dua menjak nie (even aku jarang on9 actlly)....byk ilmu leyh dpt...
dpt pahala wo bagi ilmu bermanfaat kat org.... :)
keep it up bro!

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

beruntunglah ade ank cm tu =)

reen_sofee berkata...

like!
budak yg bijak!

penaberkala berkata...

sungguh berani anak kecil itu berkata-kata sehingga tersentak si ibu

apa yg penting, teguran itu bukan di tangan org dewasa sahaja
semua berhak memberi teguran tidak kira jantina, usia mahupun pangkat
yang penting teguran itu betul pada asasnya

teruskan berkongsi sirah Islam nick
good job :)

NARDtheNERD berkata...

yupp betul dik..
tak kira umur. =))

melon. berkata...

khas untuk peniaga bazaar yg jual cendol cair.

NICK IRFAN berkata...

totyati=thnkz! selamat berpuasa jgk! :)

NICK IRFAN berkata...

ann=btol3...

NICK IRFAN berkata...

fyza=yup! btol3...

NICK IRFAN berkata...

munie=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=btol3... :)

NICK IRFAN berkata...

mida=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

etuza=thnkz!!! :)

NICK IRFAN berkata...

cemomoi=btol3... :)

NICK IRFAN berkata...

ann=btol tu kak! :)

NICK IRFAN berkata...

mr syah=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

iznie=thnkz iznie!!! :)

NICK IRFAN berkata...

miss xyz=btol3...

NICK IRFAN berkata...

reen=yup! :)

NICK IRFAN berkata...

penaberkala=thnkz bro! :)

NICK IRFAN berkata...

nard=yup! :)

NICK IRFAN berkata...

melon=btol jgk... hhhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster