Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Ahad, 15 Ogos 2010

AL KHARAMAH

Semalam cerita pasal orang mati? sekarang aku nak siarkan cerita lain plak? sila-silalah baca semoga kita semua dapat iktibar dalam cerita aku ni... Insyaallah..


Al KARAMAH seorang yang sangat warak dan kuat beribadat tinggal bersama ibunya,sewaktu mudanya dia sangat taat dan patuh menghormati orang tuanya.
Tidak pernah meyakiti hati ibunya.

Apabila dia berkawin dengan seorang perempuan yang cantik,dia duduk berasingan dengan ibunya, dan jarang pula pulang ke rumah menjenguk ibunya untuk bertanya khabar.Hati ibunya rasa terguris dengan sikap anaknya itu.yang seolah terlupa akan tanggungjawab seorang anak apabila sudah berkawin.

Setelah sekian lama Al Karamah jatuh sakit dan hampir mati, tetapi nyawanya bagai tersekat ditubuhnya rohnya susah hendak keluar seperti ada sesuatu yang menghalangnya,Hal keadaan ini telah diceritakan kepada Nabi Muhamad oleh jiran-jirannya yang terdekat. Mungkin dia berdosa dengan ibunya, “Panggil ibunya datang untuk mengampun dosa anaknya ini,” kata Nabi.

Tetapi ibu Al Karamah menolak tapi ssetelah mendengar cerita Nabi bahawa kharamah sedang nazak barulah ibu datang dan melihat anaknya itu dan memaafkan anaknya itu.Selepas ibunya memberi kemaafan Al karamah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir, setelah sekian lama dalam kedaan nazak yang mati terseksa itu.kembalilah Al Karamah ke Ramatullah.



P/S:Anak-anak yang mendurhakan kepada ibubapa di dunia ini Allah tidak akan menanguhkan penyeksaan di akhirat, tetapi balasannya disediakan di dunia ini jadi kepada semua hormatilah ibu anda dan ayah anda juga! ok! kerana tanpa dorang takde la kita kat dunia ni.....

30 ulasan:

Hamzah Ian berkata...

wow.. nice entry..

sugar2 kapas strawberry berkata...

sayangilah ibu bapa anda :)

mR.sYaH berkata...

cerita ni dh byk kali dgr..
apa2pun ibu dan bapa kite kena hormati.. tanpa mereka siapalah kita.. nice entri nick... :D

echah mashuri berkata...

penah dgr cite ni...hrp2 xjdik gtu!
wlaupun kdg2 ber "UH!" kalo mak suh wt keje..errr

nemo berkata...

blog ney...




dlu byk cte hantu


skrg..

byk tazkirah


tp tetap BEST

(^_^)

Ann berkata...

akak slalu 2-3 bln skli jenguk balik kg...huhu

TUKANG KATA berkata...

Tp kan skang ramai ibu bapa yg derhaka..buang anknya merata2..

HAHA..bukan semua..sesetengahh..

FyZa berkata...

huwaaa! takut bca entry nie..sampai skang akak still lg mencuba utk jd ank yg baek utk mak ayh akak..
moga kita suma jd ank yg soleh/solehah..insyaAallah..;)

hans berkata...

betul tu
hormati dan sayangi ibu bapa anda

P/S : Kalau Minum Batal Puasa Kan?

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

yup btol la tu irfan jgn jd ank derhaka

senandung semalam berkata...

penah bce...
nice entry...
;)
like like like..

etuza berkata...

Salam..
Nick sangat kreatif ya..
Cerita2 tu ada juga unsur dakwah dan nasihat yang tersirat.
teruskan ya

NARDtheNERD berkata...

betul tu.
hormat kedua ibu bapa..
=))

annfrendly berkata...

sayangi ibubapa :)

akak selalu dengar cerita ni dulu..
kalau lelaki dah berkahwin takleh lebihkan isteri dari emak dia kan..

penaberkala berkata...

nice entri, crite ni first time dgr time darjah 4
mmg sarat dgn mesej
1)jgn derhaka terhadap ibubapa
2)utamakan mereka sebelum org lain

semoga kita pun sama, tidak melebih-lebihkan isteri suatu hari nnt
isteri pun moga-moga faham dgn situasi suami dan tanggungjawabnya terhadap org tuanya

baru cerita kisah ni kat member smalam
mintak entri ni untk di linkkan kat blog utk next post
tq

NICK IRFAN berkata...

hamzah=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

sugar kapas=btol tu! hehehe

NICK IRFAN berkata...

mr syah=btol tu...

NICK IRFAN berkata...

echah=moga2 kita x jd mcm ni...

NICK IRFAN berkata...

nemo=thnkz! hantu akan dtg balik lps raya... hahaha

NICK IRFAN berkata...

ann=bgus2... :)

NICK IRFAN berkata...

Tk=btol3... :)

NICK IRFAN berkata...

fyza=btol tu kak! amin... :)

NICK IRFAN berkata...

hans=btol tu! :)

NICK IRFAN berkata...

miss xyz=btol tu kak! :)

NICK IRFAN berkata...

senandung=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

nard=btol2.... :)

NICK IRFAN berkata...

etuza=thnkz! insyaallah.. :)

NICK IRFAN berkata...

ann=btol3... :)

NICK IRFAN berkata...

pena berkala=oh.. xpe ambik la aku pun ambik dari e-mail...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster