Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Sabtu, 7 Ogos 2010

PEMINTA SEDEKAH DAN 3 ORANG USTAZ

Sewaktu mereka sedang menunggu minuman dan makanan ustaz mohamad,ustaz nik, dan ustaz irfan di datangi seorang peminta sedekah dalam keadaan yang kusut masai dan nampak cengkong macam kelaparan.Ustaz nik berkata kepada peminta sedekah itu, jangan minta sedekah nanti mati muka kamu tinggal tulang,tapi ustaz mohamad hanya tersenyum saja kepada pemuda tersebut peminta sedekah itu beralih kepada ustaz irfan dan ustaz irfan memberi dua ringgit, kemudian peminta sedekah itupun berlalu pergi.


=======MEREKA MEMULAKAN PERBUALAN======


USTAZ NIK: kenapa anta beri wang kepadanya?

USTAZ IRFAN : ana kasihan tengok dia macam tak makan, lapar nampak? kenapa tak beri dia wang ustaz nik? 20 sen pun jadilah...

USTAZ NIK : ana beri nasihat saja mudah-mudahan dia mendapat taufik dan hidayah sebab kalau beri dia wang takut kalau dia beli arak atau dadah kita dikira bersubahat..

USTAZ IRFAN : oh.. tapi ana niat kalau dia lapar dia dapat makan dia dapat berfikir dengan waras...


USTAZ NIK : ha! anta pula kenapa anta tak beri wang atau nasihat sekalipun ustaz mohamad?

USTAZ IRFAN : kasihan peminta sedekah tadi anta hanya tersenyum saja kepadanya? tak baik begitu...

USTAZ MOHAMAD : eh! kalian jangan salah sangka ana beri juga tadi,walaupun bukan sedekah nasihat atau sedekah wang anta sedekahkan senyuman? bukankah senyum itu sedekah juga?

USTAZ IRFAN dan USTAZ NIK : huh???????????


P/S=huh! pandai betol ustaz mohamad? hahaha kalau aku jumpa peminta sedekah aku tak sedekahkan nasihat,duit atau senyum aku sedekah doa semoga orang yang lalu nanti ada yang bersimpati dengan nasib dorang.... ha! korang plak kalau jumpa peminta sedekah korang nak buat macam ustaz yang mana???
hehe

38 ulasan:

Lelaki Ini berkata...

baiknyew sume ustax tue!

mR.sYaH berkata...

klu aku..

aku bg je duit.. biarpun xbyk tp aku berharap dia dpt mkn sket... :D

FyZa berkata...

erk..mngkn senyum n doakan smga pminta sedekah 2 sht dan dpt wat kerja..x yah la mnx sdkah lg..;)

zulkbo berkata...

salam nick..
pandainya ustaz tu
betul jugak nasihat yang
berguna kira ilmu..ilmu
lagi menafaat dari harta
benda..wallahulam


***anda di beri award oleh pengurusan zulkbo blogspot.

echah mashuri berkata...

tgk gak..kalo pmenta sdekah yang bg tisu2 tu lyn la..ade yg pminta sdkah bdk2 tu sllu diaorg tu sindiket kan..?penah skali tu xbg kt bdk tu mntk duit..echah dok bg bleh plak dia pijak kaki gue!!!grmmmmmm

Cheqna berkata...

..sekiranya dah tertulis duit yang dia dapat, bermakna duit tu memang bukan hak kita, cuma disalurkan oleh-NYA kepada empunya rezeki melalui kita..

betul tak?..hehe..

bersedekah mengikut naluri hati, tapi sekiranya dah diberi, janganlah diungkit.

:-)

hans berkata...

ikut gerak hati
kadang2 aku ignore
kadang2 aku bagi doa
kadang2 aku bagi duit
bagi aku jika ditakdirkan rezeki mereka memang akan dapat melalui aku maka aku redha

P/S : Review Novel/Buku : Naskhah Natrah Karya Fatini Yaacob Wajib Dibeli Dan Dibaca!

Illiana Hidayah berkata...

hehehe...terer la ustaz mohamad ni....
ntahla ek..zaman skrg ni org dah takut nak stop dan bg pertolongan sebab takut kena samun..betol x..?

RedBoy berkata...

huh..mcm2 ye.. boleh praktikan sedekah senyuman tu..hehe

Khadijah Nas berkata...

Jika datangnya peminta sedekah menghampiri saya, tindakan saya mengikut kategori umo:

budak: bagi singgit or gula2
remaja: xbagi apa2
dewasa sihat tubuh badan: lagi la x nak bagi
org tua: bagi jugak singgit kot
kalau ramai sgt yg dtg: semua tak bagi, sbb x fair kalo sorg je yg dpt

(^_^)

MHps berkata...

Tengok duit, tengok mood. Kalau ada mood baik, buat mcm Ustaz Irfan, Kalau mood nak belasah orang buat macam Ustaz Nick, kalau mood nak balik rumah buat macam Ustaz Mohd.
Ni mood nak pergi market.. teka la sendiri..

Fakhrur Razi berkata berkata...

aicey
ustaz irfan mmg bek larh en
hahaha

senandung semalam berkata...

senyum jo...
klau rse nk bg.akn bg klau x..lari...
hehehhe

MissNafa berkata...

selalunye saye bg duit. tapi kalau pegi pasar malam saye just mampu bg senyum je sbb selang 20 langkah ade sorang. mane mampu nak b duit banyak2.

Syazwan VL berkata...

aku mintak sedekah sebelah dia plak kot...heheheh

Fyzal berkata...

kalau aku bagi la jugak sikit2 bro.
tp kadang2 bg senyum jugak la. depends pada ekonomi aku gak. :D

~Cik S~ berkata...

ade 3 mesej penting eh..:) tp kalu sy, sy akn jadi ustaz nik...mmg kesian klu sedara kita yg lain xdpt mkn

tikosh berkata...

em.. tgok jugak keadaan pminta sdekah tu..

tp klau dah mukee pn mnakutkan mcm mne nk syum? takut tibe2 die cekek kite? hehee..

NICK IRFAN berkata...

lelaki=thnkz! hehhee

NICK IRFAN berkata...

mr syah=ok la tu...

NICK IRFAN berkata...

fyza=btol3....

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=oh.. thnkz! eh! dapat award!!! wah!! thnkz!!!

NICK IRFAN berkata...

echah=huh! siap pijak kaki! giler btol... klu sy jd awk terajang dia balik.. hahahhaa

NICK IRFAN berkata...

cheqna=thnkz !hhehehe

NICK IRFAN berkata...

hans=sama mcm aku gak..

NICK IRFAN berkata...

hidayah=btol tu! skrg byk menipu...

NICK IRFAN berkata...

RB=hahahah btol jgk save duit... hahahha

NICK IRFAN berkata...

khadijah=wah! nnt nk ikut mcm akak la... thnkz!

NICK IRFAN berkata...

MHP=nk pegi supermarkert?? moody kot? hahaha gurau rasanya mood ustaz mohd....

NICK IRFAN berkata...

razi=btol tu.. hahaha

NICK IRFAN berkata...

senandung=eh! mcm tu plak? hahaha

NICK IRFAN berkata...

miss nafa=btol3... hehehe

NICK IRFAN berkata...

syawzan=huh! adoiyai.. hahahhaa

NICK IRFAN berkata...

cik S=oh.. thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

tikosh=btol jgk tu..

NICK IRFAN berkata...

fyzal=btol 2 aku pun sokong...

fndrocka berkata...

Sama ada aku sedekah duit atau senyuman.sambil berdoa.hehe mcm baik pulak aku ni

NICK IRFAN berkata...

fndrocka=ok la tu... hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster