Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Jumaat, 27 Ogos 2010

10 MAYAT YANG TAK REPUT!!

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM , TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP .

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?' Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.




Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-

1. Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil

7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak

9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan :

' Wahai Ridhwan , sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :

'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'

Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' Surah Al-Baqarah : 237

Untuk renungan dan amalan bersama ..

WALLAHUALAM..



P/S=ni artikel yang aku baca tadi jadi saja nk berkongsi dengan korang semua... eh! hari ni nuzul quran kan? selamat nuzul quran semua!

30 ulasan:

Hamzah Ian berkata...

nice info

Gadis H berkata...

thanx b'k0ngsi ilmu... info yg bagus ^_^

echah mashuri berkata...

irfan!jum g bkak pose..ehehhe
gud2..suka bc2 artilkel ilmiah2 kt sini:)

mR.sYaH berkata...

selamat nuzul quran nick.. informasi yg bagus! tmbh ilmu arini..

Ezao' Edogawa berkata...

thank u nick. satu lagi info yg bru aku tahu. hehe...! artikel yg agk mnarik.!

*aku tak berhenti blogging lagi, cuma tpaksa stopped skejap hri tu. sbb trial SPM lpas raya. hehehehe!

NARDtheNERD berkata...

a'ah..
hari ni nuzul quran dik. =))

PEJUANG KESENIAN EXTREME berkata...

Alangkah beruntungnya kalau aq diklasifikasikan didalam golongan ni..Kalangan manusia yang bertuah..hi

Entri terbaru PKE
Voguelicious:Pussycat Dolls Versi Lelaki
Moymoy Palaboy:Jadi Ikon Di Filipina Disebabkan Youtube
Selamat Menyambut Kemerdekaan Yang Ke 53

zulkbo berkata...

Salam bertandang lagi
Al-Quran,mukjizat Nabi Mohammad SAW
sepanjang zaman..bersamalah kita
mengamalkannya dan mendapat
menafaat hingga akhirat..wallahualam

nemo berkata...

nice entri!

(^_^)

sugar2 kapas strawberry berkata...

berharap agar saya tergolong dalam gol itu jua :)

kiwi berkata...

gud info..bgus..bwt byk2 lg artikel cmni....hehe..sy bru psan blog awk ad lgu..best^^

Ann berkata...

layak ke aku masuk dlm golongan ni? huhu

TUKANG KATA berkata...

Bagus la Nick,,share ilmu..

thanks ya! moga kita semua kembali dalam keaddan beriman!

senandung semalam berkata...

teringin nk masuk dlm golongan2 ni

NICK IRFAN berkata...

hamzah=thnkz!

NICK IRFAN berkata...

gadis h=thnkz! hehe

NICK IRFAN berkata...

echah=buka puasa mkn ape?? jom2...

NICK IRFAN berkata...

mr syah=thnkz!

NICK IRFAN berkata...

ezao=oh patutlah lama xnmpk?

NICK IRFAN berkata...

nard=oh.... hehe

NICK IRFAN berkata...

PKE=btol3...

NICK IRFAN berkata...

Zulkbo=thnkz!

NICK IRFAN berkata...

nemo=thnkz!

NICK IRFAN berkata...

sugar kaps=yup! hehe

NICK IRFAN berkata...

kiwi=hehehe sj je letak... hehe

NICK IRFAN berkata...

ann=insyaallah layak kak...

NICK IRFAN berkata...

SS=huh? hehe

NICK IRFAN berkata...

TK-thnkz!

BLADE EDGE berkata...

salam...

nice info. walaupun artikel pendek, tapi bermanfaat.

selamat berpuasa...


DATANGLAH KE BLOG SAYA

NICK IRFAN berkata...

blade edge=ok.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster