Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Rabu, 18 Ogos 2010

ORANG TUA MENGUTUK NABI

Salam.. bersambung lagi kisah teladan? kali ni aku nak cerita sikit pada korang berkenaan hormat menghormati.. jom baca... hehe



Ada seorang perempuan tua sedang mengutip pelepah tamar untuk dijadikan kayu api, sedang dia mengutip itu mulutnya rancak mengutuk, dan menyumpah seranah nabi Muhamad saw.Kebetulan nabi Muhamad berada di situ, dan beliau terus membantu perempuan tua itu mengutip pelepah tamar itu.

Setelah selesai sambil berjalan pulang ke rumahnya, masih juga dia mengutuk dan menghina kepada nabi Muhamas saw tetapi nabi cuma diam sahaja,malah terus memikul pelepah tamar
untuk dijadikan kayu api itu hingga sampai ke rumahnya.

Setelah sampai di rumahnya,perempuan tua itu pun bertanya kepada nabi Muhamad saw dengan penuh terharu kerana sudi menolongnya "Anak muda ini siapa ?" tanya perempuan tua itu."Sayalah Muhamad anak Abdullah." jawab nabi dengan penuh sopan.Perempuan tua itu pun terkejut dan tunduk dengan penuh perasaan malu......



P/S=Jangan menghina seorang itu dengan tanpa usul periksa terlebih dahulu.Mengumpat itu sama seperti memakan daging mentah saudaranya sendiri dan memfitnah pula lebih dahsyat daripada membunuh apa-apapun kalau nak kutuk bila ada orang tak di kenali ke? tanpa dulu dia siapa? takut-takut orang yang korang nak kutuk itu adalah dia...

30 ulasan:

Lelaki Ini berkata...

adeyh!
padam muka prmpuan ithu!

FyZa berkata...

erm..skang kutuk mengutuk mcm dah jd satu amalan plak..aku kata kat ang..ang kata kat aku..
harap kita suma djauhkan dr sgla sfat2 mazmumah..
peringatan utk dri dan yg laen..

echah mashuri berkata...

haaa....ambik sejibik org tua tu..:)

Cheqna berkata...

Sayu bila baca kisah Rasul s.a.w..

senandung semalam berkata...

betol tue...
sokong 100%

cemomoi berkata...

brenti ngutuk sebulan remdan nih

jane berkata...

bgus kau share nih=)

ingtkn kte untuk selawat pd beliau=)

zulkbo berkata...

salam nick..
pekerti mulia
junjungan besar nabi
Mohammad SAW..Semoga kita
menjadi umatnya di akhirat
dan mendapat syafaat dari nya
wallahulam...

juma berkata...

hye nick..salam ramadan.lame xjenjalan cni..nice entry..tp lau sempat nick edit ejaan nama Nabi kita yg betul. ;)

annfrendly berkata...

suke entry ni..
semoga kita semua dapat ambil pengajaran yang bermanfaat ni...

hehhe.. betul tu adik..
nanti kutuk2.. taw2 orang tu kat belakang.
bak kata pepatah.. cakap siang pandang2.. cakap malam, dengar2..
hehehhe

penaberkala berkata...

amat indah pekerti nabi;
tidak pernah marah walau dikeji;
sesungguhnya baginda berakhlak terpuji;
mudah-mudahan umatnya sentiasa mengingati

sama-sama selawat ke atas baginda terutama sekali du bulan mulia yg penuh barakah ini

etuza berkata...

Salam
nabi memang sejak kecil di gelar al amin..bagus cerita dakwah..syukran

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

cite yg berkesan ohhh

NARDtheNERD berkata...

malu je jd perempuan tu.
=))

PEJUANG KESENIAN EXTREME berkata...

Yang buruk kita tinggalkan,..yang baik baik kita jadikan teladan..

NICK IRFAN berkata...

fyza=btol tu kak...

NICK IRFAN berkata...

lelaki ini=yup! btol3... hahaha

NICK IRFAN berkata...

echah=tu la padan muka dia kan? hahaha

NICK IRFAN berkata...

cheqna=kenapa plak??

NICK IRFAN berkata...

senandung=thnkz! hehe

NICK IRFAN berkata...

cemomoi=yup! btol3...

NICK IRFAN berkata...

jane=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=amin.. btol tu...

NICK IRFAN berkata...

juma=kenapa plak?? silap ke? adoi.. thnkz!

NICK IRFAN berkata...

ann=btol3.... hehe

NICK IRFAN berkata...

pena berkala=yup! sokong pendapat ko...

NICK IRFAN berkata...

etuza=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

miss xyz=thnkz! :)

NICK IRFAN berkata...

nard=yup! padan muka dia... hehe

NICK IRFAN berkata...

PKE=btol tu bro! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster