Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Jumaat, 6 Ogos 2010

KEBAIKAN COCA-COLA?

salam.. aku tertarik baca 1 artikel ni ni tak sangka jugak aku? coke ade kebaikan aku ingat minuman bergas tak baik untuk kesihatan? apa kebaikan coke yang korang semua dan aku tak tahu? jom baca....

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna?"


Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!

9.Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.


10.Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.

11. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh... mesti buat overhaul ni!

12. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu. Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69.

13.Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.

14.Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang!

15.Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

16.DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot? Cubalah!

17.Syarikat Coke dimiliki oleh pelabur berbangsa Yahudi 100%. Kat Mekah ada Mecca Cola. Betul ker? Yang pernah pi Mekah bleh confirm kot?

18.Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang sama cuci cermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur serangga dll. Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya. Yang mana tak pass sains khasnya kimia dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains kimia ni kat rumah.


P/S=ha! aku pun baru tahu ni! memang pelik jugak fakta ni? korang percaya tak? aku tak tahu plak? cadang nak test jugak ni...

38 ulasan:

cemomoi berkata...

gila! bukan mereka yang gila, kita le sebab dah tau tapi masih dok minum jugak

FyZa berkata...

hye dek..sory lama x jenguk..akak x bapa sht..
tengs 4 sharing..akak mnt mnum coke tp bla mkin bnyk kelemahan mnum air coke nie akak taw..mknanya kena lbh berhati2 la..

Syazwan VL berkata...

hurm...menarik....bole digunakan utk cuci itu cuci ini...itu pada benda2..pada sistem badan manusia plak..?jd hang bayangkan la time dia masuk dalam badan kita...hehehehe....

suhaisweet berkata...

Wah..memang bermanfaat sungguh..ngeri!!.Nice one!, friend..visit my latest too..goin' to touch ur heart, hopefully ;D

hentakbelipat berkata...

beb...aku suke ah fakta nih.habis aku baca kuat2 dlm lab ni...sume pun tekejut

zulkbo berkata...

salam nick..
moralnya jangan minum
coca-cola..tak gitu

NARDtheNERD berkata...

xmau minum air gas dah.
=))

sugar2 kapas strawberry berkata...

kesimpulannya: gas dlm dia sgt2 la kuat..huhu

+d.O.Y.A.h+ berkata...

tak suka minum coke!hehe.pedih perot wooo

hans berkata...

aku suka Ice Lemon Tea jer

P/S : Kadang - Kadang Perlu Ada Pertimbangan Dalam Merencana Percaturan Hidup

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

wohaaa lme btol akk x minum coke... tp fav air 100 plus ohh nooo

mida berkata...

heish..
kebaikan ker...
eyyy...
kiter nye kempunan smpai tlpe esox na exam ..
mlamye mnum coke...
nthen esox otk jdy lembab..

munna berkata...

ni bukan kebaikan dah ni... lama2 kita yg minum ni kena cuci bersih dlm perut kita.. nasib baik mmg x minat air2 bergas ni

I*K*T*I*R*A*F berkata...

haha. kawan saya buat air coca-cola asam boi. (+.=)

pearl apple berkata...

huhu..inilah kelebihan yg ada pada coca cola kan...dulu masa kecik2 pkcik sy suka beli air coca cola..sy pn suka sgt minum..bila dah besar sy dpt email nih sejibik..trus x minum..

BalqisShafiqa berkata...

nick, akak skew minum susu lembu or low fat.
macam best je jd tinggi.
coca cola ni akak x gemar.
nick skew ye??

senandung semalam berkata...

palaing aku takut skali adalah coke ni boley wat permpuan mandul....
no!!!

PEJUANG KESENIAN EXTREME berkata...

Bila aq baca ni..terasa pulak yang coke ini membunuh...

NICK IRFAN berkata...

cemomoi=btol3...

NICK IRFAN berkata...

fyza=la... akak x sihat ke? patut lama x nmpk? akak demam ker?

NICK IRFAN berkata...

syazwan=btol. hehehe

NICK IRFAN berkata...

suhai=hahaha thnkz!

NICK IRFAN berkata...

HB=huh! ko baca kuat2 ke??? alamak! hbis 1 lab ko thu psl kwujudan blog aku? malunya...

NICK IRFAN berkata...

zulkbo=btol3...

NICK IRFAN berkata...

nard=yup! btol3...

NICK IRFAN berkata...

sugar kapas=btol 2..

NICK IRFAN berkata...

dotah=yup! sokong awk!

NICK IRFAN berkata...

hans=sama mcm aku jgk...

NICK IRFAN berkata...

miss xyz=hehehe no komen...

NICK IRFAN berkata...

mida=hehehe

NICK IRFAN berkata...

munna=saja kasi gempak je tajuk tu.. hehe

NICK IRFAN berkata...

iktiraf=eh! boleh plak ker?

NICK IRFAN berkata...

pearl=hehehe btol3...

NICK IRFAN berkata...

balqish=sy x ske pun x pnh minum pun sbb sy elergic minuman bergas..

NICK IRFAN berkata...

senadung=eh! btol ker?

NICK IRFAN berkata...

pejuang=aku pun rasa mcm tu....

fndrocka berkata...

Gilerlah babun.kena buat test sendiri..baru leh tahu fakta ke auta

NICK IRFAN berkata...

fndrockz=ko try la tgk aku pun xpnh try lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster