Thankz kepada semua yang follow aku nanti aku follow korang balik..

Sabtu, 14 November 2009

SEORANG PENGMBARA DENGAN NENEK TUA.

Seorang pengembara menjual kain di daerah pendalaman disebuah kampung.Sehingga hujung senja Pengembara tumpang menginap di sebuah rumah nenek tua di hujung kampong itu

Sewaktu makan malam nenek tua menyediakan makanan ala kadar yang ada,disebabkan terlalu letih dan lapar nasi yang disediakan telah habis dimakan si pengembara ingin menambah nasi yang dimakan hendak diminta terasa malu,lalu dia memanggil nenek tua itu dan,menunjukan pinggan nasi yang kosong itu,sambil berkata. Berapa harga pinggan kosong ini?

Nenek tua ini tahu, bahawa pengembara ini ingin menambah nasi lagi,sedangkan nasi di periuknya telah habis.Kemudian nenek bingkas ke dapur,diangkatnya periuk kosong dan ditunjukannya kepada pengembara itu sambil berkata,Pinggan kosong itu sama harganya dengan periuk kosong ini.pengembara pun mengerti...


DISUSUN SEMULA SECARA BEBAS
OLEH:NICK IRFAN

4 ulasan:

Honeyz berkata...

wah.. bijak nenek tua.. die paham pe sbnrnye yg dimaksudkan, n tau je camne caranya nk jwb, lalu ditunjuknya periuk kosong tu..

nenek tu baik hati sungguh.. dikasinya semua kepada pengembara sampai kosong periuk tu.. cian plak kat dirinya.. hbs nenek tu nk makan pe je nnt..

tp apepun, smmgnya Islam mengajar kita untuk sentiasa memuliakan tetamu ^_^

NICK IRFAN berkata...

honeyz=mcm ade chemistery kan antara dorg dua ni? hehehe ni cerita ayah sy... mne dia dpt xthu la.. dia cerita kat sy ari tu trus sy tulis letak dlm blog.... hehehe

NICK IRFAN berkata...

testing...

NICK IRFAN berkata...

apesal ulasan x masuk?? adoi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Magical Template" designed by Blogger Buster